Historie vzácného souboru korunovačních předmětů, které sloužily jako symboly moci českých králů a upomínaly na svatováclavský odkaz, sahá až do dob vlády Karla IV. Dokumentární snímek uvádíme u příležitosti Dne české státnosti.
Scénář a režie J. Boněk.

Korunovační klenoty patří k nejvzácnějším památkám spojovaných s historií českého státu, běžný člověk však může jejich krásu a uměleckou hodnotu obdivovat pouze při výjimečných příležitostech. Nechme se proto zavést prostřednictvím dokumentárního pořadu do nepřístupných prostor svatovítské klenotnice, abychom se podívali na symboly panovnické moci pěkně zblízka.

Celý soubor klenotů zahrnuje Svatováclavskou korunu, královské žezlo, královské jablko, dále kožená pouzdra na korunu, žezlo a jablko, podušku pod korunu, korunovační plášť s hermelínovými doplňky, štolou, pásem a takzvaným manipulem. Nejstarší součástí klenotů je Svatováclavská koruna, kterou nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. při příležitosti své korunovace českým králem. Ostatní předměty se staly součástí souboru až později a jejich osud fascinuje stejně jako odlesky drahých kamenů, které patří k nejcennějším na světě.

Napište nám