Jiřina Jirásková ve své životní roli české hraběnky, která se rozhodne oslavit narozeniny na rodném sídle, ze kterého byla v padesátých letech vyhnána.
Režie: Martin Hollý. Scénář: Jiří Hubač. Hrají: Jiřina Jirásková, Karel Heřmánek, Josef Vinklář, Taťjana Medvecká a další.

Česká televize uvádí dramatický příběh, inspirovaný osudy české šlechty v padesátých letech minulého století. Dramatik Jiří Hubač v něm napsal v roce 1993 životní roli herečce Jiřině Jiráskové.

Paní hraběnka slaví šedesátku v okamžiku, kdy musí rozhodnutím představitelů nové vládnoucí třídy opustit svůj zámek. Slavnostně si slíbí, že se za deset let vrátí, aby na svém zámku mohla oslavit své narozeniny. Uplyne deset let. A protože Elizabeth Anna Marie, hraběnka z Lansdorfu a ze Scheinbergu a později domácí dělnice Lansdorfová si uvědomuje, že "člověk musí dodržovat své zvyky a sliby, i když jsou směšné a zbytečné", chce uskutečnit pošetilý plán oslavit sedmdesátiny na rodinném sídle navzdory režimu i protivníkům ve městě...

Napište nám