První hudební komedie Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra, jejíž legendární premiérou zahájilo 30. října 1959 činnost Divadlo Semafor. V hlavní roli Miroslav Horníček.
Režie: František Filip. Scénář: Jiří Suchý. Hrají: Miroslav Horníček, Pavlína Filipovská, Ivan Dvořák, Rostislav Černý a další.

V březnu 1961 zajistila Československá televize přenos z divadla Semafor – na programu bylo populární představení Člověk z půdy. Díky tomu se do dnešních dnů dochoval záznam počátků scény, která měla v historii poválečného českého hudebního divadla naprosto objevné a zásadní místo. Jednalo se o volně propojené pásmo písniček živě na jevišti hraných a zpívaných, s lehce naznačeným příběhem spisovatele-grafomana, žijícího na půdě, a zaskočeného vpádem mladé dvojice. Tato první divadelní hra z pera dvojice Jiří Suchý – Jiří Šlitr měla premiéru 30. října 1959. Dvojice S+Š pak zásadně ovlivnila vývoj populární písničky v šedesátých letech u nás. Však také v představení zazní nejeden hit, například Pramínek vlasů nebo Včera neděle byla, písnička, která u nás patřila dlouhou dobu k těm nejpopulárnějším. Zahráli a zazpívali si tu například Waldemar Matuška, pozdější textař Rostislav Černý či Pavlína Filipovská, role spisovatele byla svěřena Miroslavu Horníčkovi.

Napište nám