Staré písničky Divokého západu o věčně zklamaných láskách.
Režie: Zdeněk Podskalský. Scénář: Zdeněk Podskalský, Josef Škvorecký. Účinkují: Miroslav Horníček, Waldemar Matuška, Karel Gott, Eva Pilarová a další.

Slavný filmový a televizní režisér Zdeněk Podskalský (*18. 2. 1923 – †29. 10. 1993) byl výsostným autorem filmových hitů, hudebních komedií, a muzikálů, k nimž mnohdy psal scénář, a především je opatřoval svými režijními nápady. Jeho tvorba čítá na desítky děl, z filmů od šedesátých let připomeňme komedie Kam čert nemůže, dlouho zakázanou satiru Bílá paní, Světáci, muzikál Noc na Karlštejně, nebo Trhák. Pro tehdejší Československou televizi natočil např. seriál Fantom operety, sérii o Alfonsi Karáskovi, nebo o Ohnivých ženách, cyklus Babiččina krabička, řadu silvestrovských pořadů, komedie Lásky Emanuela Přibyla, Námluvy komtesy Gladioly, Blázinec v prvním poschodí a další. V televizním prostředí vytvořil jedny z prvních revuí Půjčovna talentů a Ztracená revue, a v neposlední řadě byl průkopníkem předchůdce klipu, tzv. televizní písničky (vedle režisérů Roháče, Svitáčka, Rychmana...).

Před šedesáti lety vytvořili režisér Z. Podskalský, scenárista Josef Škvorecký a řada populárních zpěváků v čele s W. Matuškou, K. Gottem a E. Pilarovou, a s průvodcem M. Horníčkem pořad pro milovníky lidovek a tradicionálů z dob dobývání amerického západu. Písně o věčných láskách, amerických tulácích, kovbojích a desperátech, s romantikou železnic a vlaků uhánějících do dálek jsou natočeny jako filmové písničky, a tak například ve známém standardu Francka a Johnny uvidíte zpívajícího M. Kopeckého, J. Jiráskovou, J. Líra a jiné. V chajdě drnový si zase užívají W. Matuška a K. Štědrý, K. Gott uhání na koni nebo se plaví na člunu a R. Cortés lká (mimo obraz) nad smrtí známého lupiče Jesseho Jamese...

Uvádíme rekonstruovanou verzi, s odstraněnými zvukovými vadami a vyčištěným obrazem. Především se však do této verze vrátily kompletní úvodní titulky, které byly po roce 1968 zkráceny cenzurním zásahem kvůli participaci Josefa Škvoreckého na scénáři.

Napište nám