Drama z doby antické o povaze moci. Podle předlohy F. Peroutky.
Režie: Pavel Háša. Scénář: Ota Ornest. Hrají: Václav Postránecký, Radoslav Brzobohatý, Petr Čepek, Vladimír Ráž a další.

Římská republika trvá už několik století. Sto let před naším letopočtem se schyluje k občanské válce mezi populáry, v jejichž čele stojí Gaius Marius, a aristokratickými optimáty, vedenými Luciem Corneliem Sullou. Gaius Marius, sedmkrát zvolený konzulem, uskutečnil zejména v armádě prospěšné změny. I některé první zákony, prosazované jeho stranou, byly demokratické. Později se spojil s demagogy a jeho úsilí se zvrhlo. Byl to naopak Sulla, který si přál upevnit moc senátu jako záruku pořádku a římských ctností. V peripetiích občanské války si několikrát Sulla a Marius vyměnili moc nad Římem. Marius zemřel a Sulla po třech letech krvavé diktatury odstoupil.

Hra je dramatickým obrazem povahy moci, jejich nástrah a nebezpečí, ohrožujících demokracii a to jsou témata, která nikdy nezestárnou.

Připomínáme si zároveň tímto titulem velkého demokrata, spisovatele, dramatika a publicistu, autora předlohy Ferdinanda Peroutku, od jehož narození uplynulo 120 let (6. 2. 1895 - 20. 4. 1978).

Napište nám