Eliška Havránková (později provdaná Balzerová) jako mladá temperamentní žena a Josef Somr v roli jejího muže v televizní komedii podle divadelní hry F. G. Lorcy.
Režie a scénář: Jiří Bělka. Hrají: Eliška Balzerová, Vladimír Menšík, Zdeněk Lauschmann, Gustav Nezval a další.

Televizní inscenace jedné z nejúspěšnějších dramatických děl velkého moderního španělského básníka a dramatika Federica Garcia Lorcy. Veselá fraška vypráví o půvabné ženě andaluského ševce, půvabné krasavici, která k sobě vábí zraky zástupu kavalírů. Krásná žena je o více než třicet let mladší, než její muž, je ale hašteřivá, hádavá a hlavně neuspokojená. Přesto však zůstává věrná svému dobráckému, o mnoho let staršímu muži. Ten však touží hlavně po klidu, stržen pomluvami ženu jednoho dne opustí. Vrátí se jako principál s loutkovým divadlem, aby zjistil, že mu žena zůstala věrná, oba manželé se ujistí, že chybovali a vrátí se k sobě...

Autor vytvořil hru v lidovém duchu a využil zde kromě folklorních prvků i starý lidový námět o manželovi, jenž v převleku zkouší věrnost své ženy. Titulní roli si s temperamentem zahrála Eliška Havránková, později provdaná Balzerová, jejího muže hrál Josef Somr.

Napište nám