Petr Kostka, který právě dnes slaví 85. narozeniny, jako kapitán Exner vyšetřuje smrt nepohodlného svědka. Detektivka s oblíbeným českým kriminalistou z pera spisovatele V. Erbena.
Režie: Zdeněk Kubeček. Scénář: Vladislav Čejchan. Hrají: Petr Kostka, Jaroslav Marvan, Jiřina Štěpničková, Růžena Merunková a další.

Zapeklitý případ, smrt syna z rodiny někdejšího majitele pojišťovacího ústavu vyšetřuje oblíbený kriminalista, kapitán Exner v podání Petra Kostky.

V centru kriminálního příběhu je velmi početná rodina Josefa Krempy (J. Marvan), žijící v rodinné vile spolu s dalšími příbuznými a podnájemníkem. Rodiče měli čtyři dospělé děti, dva syny a dvě dcery, z nichž jedna nedávno zemřela a nyní záhadně zemřel i syn Jan, kolem jehož úmrtí se soustřeďuje vyšetřování. Svědek nebyl žádný... Mladík byl považován za rodinného „blázna", kterého neměl nikdo kromě matky (J. Štěpničková) v oblibě, protože každému prováděl různé škodolibé kousky. Jenže jeho smrt, jak vyšetří kapitán Exner, nebyla nešťastná náhoda, ale vražda. Kdo mohl mít na jeho smrti zájem? Byl vrahem někdo z nejbližší rodiny? Kapitán Exner hledá motiv...

Napište nám