Jiřina Bohdalová v hořké komedii o tom, kam až může člověka zavést pocit vlastní důležitosti.
Režie: Zdeněk Zelenka. Scénář: Petr Zelenka. Hrají: Jiřina Bohdalová, Josef Somr, Viktor Preiss, Veronika Freimanová a další.

Komedie autora P. Zelenky a režiséra Z. Zelenky z roku 1991 poskytla mimořádnou příležitost pro významnou českou filmovou, televizní a divadelní herečku – paní Jiřinu Bohdalovou.

Titulní hrdinka, paní Hrabětová, je jednou z nejplnokrevnějších postav, které Jiřina Bohdalová před televizními kamerami s až mrazivě vtipnou výstižností ztvárnila. Jedná se přesně o ten typ člověka, jemuž se říká "žena z lidu". Trochu domovnice, trochu dobračka. Trpí komplexy, že nikdy nemohla o ničem a o nikom rozhodovat. Až jednou dostane příležitost – a vyroste. Sama ve vlastních očích. Z malé ušlápnuté ženičky s myšíma, ulekaným očkama se stane vášnivá "lavina". Na pohled zmatečná a neregulovatelná, v hereckém podání ovšem velmi přesně ztvárněná, protože i chaotické výbuchy hořké komediálnosti umí jedna z nejoblíbenějších českých hereček zahrát opravdu výtečně.

A ještě nakonec připojme jeden citát jejího dvorního režiséra Z. Zelenky: „Jiřina Bohdalová je výjimečná. Někdo je dobrý v divadle, jiný ve filmu nebo estrádě. Ona ve všem. Kdyby žila v jiné době a jinde, byla by jednou z nejslavnějších a nejbohatších hereček světa. Takový komediální talent by nemohl ujít pozornosti hollywoodských filmařů“.

Napište nám