Cítil, že se blíží konec? Obraz Napoleona před poslední a rozhodující bitvou jeho závratné kariéry.
Režie: Jiří Bělka. Scénář: Jiří Šotola. Hrají: Rudolf Hrušínský, Zdeněk Štěpánek, František Smolík, Radovan Lukavský, Irena Kačírková a další.
Waterloo

Ve vypjaté dramatické situaci jedné deštivé červnové noci roku 1815, několik hodin před bitvou, která se zdá předem prohraná, má Napoleon na vybranou: buď jít do bitvy a riskovat, že ji nevyhraje, nebo do bitvy nejít, což ovšem znamená abdikovat. Vzdát se absolutní moci a své vojenské zkušenosti nabídnout lidu, republice...

Pro Šotolu byl Napoleon příliš válečníkem, než aby mohl být také filosofem. Je to člověk vnitřně rozložený touhou po vládě, která se mu stala jediným cílem. Jako každý absolutní vladař se cítí obklopen nepřátelstvím a zradou, takže již nedovede slyšet varování a dobré rady. Tisíce zbytečně padlých vojáků u Waterloo musely vykoupit ješitnost jednotlivce, který se nedovedl vzdát osobní moci.

Můžete se těšit na fenomenální herecký výkon Rudolfa Hrušínského coby neúprosného Napoleona a řadu dalších špičkových herců z jeho okolí coby obětí či protihráčů - v čele se Zdeňkem Štěpánkem (gardista Pierre, Napoleonův sluha) či Radovanem Lukavským (Joseph Fouché, obávaný ministr policie).

Napište nám