Je talent mírou všeho dobra či zla? Jiří Klem a Jan Tříska v hlavních rolích příběhu z hereckého prostředí podle románu Ivana Olbrachta.
Režie: Evžen Němec. Scénář: Vladislav Čejchan. Hrají: Jiří Klem, Jan Tříska, Milena Steinmasslová, Consuela Morávková a další.

Inscenace vznikla v roce 1977 v pražském televizním studiu podle stejnojmenného románu Ivana Olbrachta, který se stal vděčnou předlohou scenáristovi V. Čejchanovi. Příběh z divadelního prostředí zobrazuje dva přátele - herce, zcela lidsky i umělecky odlišné typy. Na jedné straně tu je anarchista a světoběžník Jan Veselý, romanticky neklidný, neodpovědný. Jeho protipólem je pak ukázněný, humanismem prostoupený Jiří Jesenius, trpící za války ztrátou víry ve smysl umělecké práce. Oba procházejí mravní krizí uprostřed časů první světové války. Do hlavních rolí obsadil režisér Evžen Němec Jiřího Klema a Jana Třísku. Premiéra byla tehdy očekávána s napětím. Bohužel ale marně. Normalizační televize inscenaci tehdy neodvysílala. Jan Tříska se totiž neodpustitelně „provinil“ - svobodně se rozhodl pro odchod do zahraničí. A tak si televizní inscenace na svou premiéru musela počkat až do dubna 1990.

Napište nám