Přátelství přetrvá, i když se cesty rozejdou, tváře zasmuší starosti a vrásky. Melancholické vyprávění ze sjezdu gymnazistů po padesáti letech.
Režie: František Filip. Scénář: Jiří Hubač. Hrají: Ladislav Pešek, Miloš Nedbal, Ota Sklenčka, František Filipovský a další.

Televizní film z roku 1980 je dílem dvou renomovaných tvůrců: scenáristy Jiřího Hubače a režiséra Františka Filipa. V Hubačově uměleckém ztvárnění se příběh o sjezdu abiturientů píseckého gymnázia po padesáti letech stává silnou výpovědí o přetrvávající síle přátelství a také dramatickou konfrontací lidských osudů a charakterů. V režii Františka Filipa a v podání našich předních herců – M. Nedbala, L. Peška, od jehož úmrtí právě dnes uplynulo 35 let, O. Sklenčku, F. Filipovského a J. Šejbalovou, se z postav scénáře staly nezapomenutelné lidské osudy Šány, Beďára, Pinďase, Ády a Marie. I proto je možné toto dílo považovat za televizní klasiku. Nezralé maliny byly vyznamenány Hlavní cenou a Cenou diváka na MTF Zlatá Praha 1981.

Napište nám