Bonboniéra od Lucie
2 hodiny
Čokoládová krabice ve tvaru válce
2000 g 55% hořké čokolády
800 g bílé čokolády
Hořkou čokoládu si vytemperujeme. Vylijeme ji na silikonovou podložku a vytvoříme obdélník, který v půlce tuhnutí postavíme do dortové formy a obtočíme uvnitř formy po obvodu. Tak vytvoříme obvodové zdi krabičky. Stejným postupem si vyřízneme kolečko, které bude dnem krabičky. Po ztuhnutí slepíme čokoládou obvodové zdi a dno. Víčko si uděláme stejným způsobem, jen s užšími obvodovými stěnami.
Navrch krabičky si ještě z bílé vytemperované čokolády vytvoříme na pečicí papír pásky, které ohneme napůl a necháme ztuhnout. Poté tato naohýbaná očka poslepujeme do tvaru mašle. Ztuhlé víko nalepíme na krabičku a mašli na víko.
Čokoládové bonbóny
100 g smetany ke šlehání
300 g 55% hořké čokolády
50 g másla
2 pomeranče
5 g mleté skořice
10 g jemného mletého chilli
sůl
jemný pepř
20 g celých lískových ořechů
V hrnci na malém plameni přivedeme k varu smetanu. Odstavíme, rozmícháme v ní čokoládu a nakonec máslo. Po několika minutách míchání metličkou vznikne lesklá hmota. Přidáme pomerančovou kůru, skořici, chilli, sůl a pepř (dle chuti). Necháme v mrazáku 30 minut ztuhnout. Potom si vytvoříme kuličky, které namočíme v čokoládě s ořechy.
Kokosové bonbóny
200 g mléčné čokolády
130 g kondenzovaného slazeného mléka
70 g strouhaného kokosu
30 g mandlové mouky
15 g kokosového oleje
15 g bílé čokolády
6 g kokosového aroma
mandle
Smícháme všechny suroviny dohromady, naplníme sáček a vmáčkneme do mléčnou čokoládou vylité silikonové formy, vložíme do každé mandli. Poté uzavřeme čokoládou dno a necháme ztuhnout.
Karamelové pralinky
70 g krupicového cukru
50 g 33% smetany
50 g másla
30 g kakaového másla
200 g bílé čokolády
50 g mléčné čokolády
40 g griliáše
Připravíme si karamel a sundáme ho z plotýnky. Trošku přihřátou smetanu vlijeme do karamelu a mícháme, dokud se nespojí. Poté přimícháme máslo a nakonec čokoládu. Necháme mírně vychladnout. Na karamel nasypeme griliáš a čokoládou uzavřeme dno.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.