MarkétaKreativní výzvaII. řada

Váza s květinami podle Markéty

3 hodiny

Těsto na podstavec

420 g hladké mouky
150 g žitné chlebové mouky
150 g pšeničné chlebové mouky
320 ml vlažné vody
1 lžička včelího medu
7 g čerstvého droždí
1 lžíce kvásku
100 g bílého jogurtu
3 lžičky drceného kmínu
2 a 1/2 lžičky soli
1 lžíce slunečnicového oleje

Nejprve zpracujeme omládek. Smícháme 170 mililitrů teplé vody, med, droždí a kvásek a přidáme 150 gramů žitné chlebové mouky. Necháme vykynout (běžně 45 minut). Po vykynutí přidáme zbytek surovin, v robotu zpracujeme těsto hákem a necháme kynout (asi hodinu). Poté zpracujeme bochník a vložíme ho do formy, abychom dosáhli požadovaného tvaru. Opět necháme kynout. Pečeme na 220 °C 40 minut.

Těsto na květiny

440 g hladké mouky
100 g celozrnné pšeničné mouky (jemná)
200 ml vody
1 lžička včelího medu
15 g čerstvého droždí
1 lžíce kvásku
120 g kysaného podmáslí
50 ml slunečnicového oleje
2 lžičky soli

Zpracujeme omládek, necháme vykynout, přidáme zbytek surovin a zpracujeme těsto (v robotu hákem). Po vykynutí uděláme z poloviny těsta slunečnice, ze čtvrtiny růže a ze zbytku malé kytičky. Těsto kyne na plechu a ve formách. Pečeme na 200 °C asi 20 minut, podle velikosti.

Náplň do květin

250 g jemných plátků anglické slaniny
100 g tvrdé mozzarelly na strouhání
100 g jemného kečupu
100 g loupaných slunečnicových semínek
1 vejce

Z anglické slaniny uděláme růže, zavineme je do těsta. Sýrem a kečupem ozdobíme menší kytičky, slunečnicovými semínky slunečnice a vejcem potřeme pečivo před pečením.

Těsto na stonky a listy

400 g hladké mouky
250 ml světlého piva (ležák)
20 g čerstvého droždí
1 lžička drceného kmínu
1 lžička včelího medu
1/2 lžičky soli

Zpracujeme všechny suroviny najednou, těsto necháme vykynout a vyválíme tyčky, které budou sloužit jako stonky pro květy. Ze zbytků vykrojíme listy na doplnění kytice.

Bylinkové máslo

250 g čerstvého másla
100 g brynzy
2 stroužky čerstvého česneku
hrst čerstvých bylinek (plocholistá petržel, bazalka, pažitka)

V robotu vyšleháme máslo s ostatními surovinami.

Vychladlé pečivo použijeme k dozdobení kytice, nevychladlé dáme do misky k namazání.

Upečený chleba (ve formě nakyne vzhůru a vytvoří kopuli) nařízneme v místech, kde budeme zapichovat stonky. Jednotlivé květiny napícháme na stonky a umístíme do otvorů v chlebu. Pokud budeme chtít, hotovou kytici doplníme máslovým krémem.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.