JanaKreativní výzvaII. řada

Olivová chobotnice podle Jany

3 hodiny

Těsto

500 ml vlažné vody
20 g čerstvého droždí
lžička sladěnky
1000 g hladké mouky
3 lžičky soli (10 g)
10 lžic olivového oleje (80 ml)

Do mísy robotu odměříme vlažnou vodu, přidáme droždí a lžičku sladěnky. Promícháme tak, aby se droždí rozpustilo, a poté přidáme kilo hladké mouky, 3 lžičky soli, 10 lžic olivového oleje a vypracujeme nelepivé těsto pomocí hnětacího háku. To trvá asi 5 až 10 minut. Vypracované těsto vložíme do keramické mísy vystříkané olivovým olejem a necháme kynout asi 40 minut.

Dekorace

sušená rajčata
50 ml olivového oleje
2 vejce
500 g zelených oliv plněných červenou paprikou
70 g hořké čokolády
1 g mletého chilli
100 g mořských řas

Mezitím co kyne těsto, si připravíme dvě zavařovací skleničky na sebe a zafixujeme je alobalem. Alobalu dáme větší vrstvu, tak aby byl průměr upečeného těsta větší než průměr skleniček (tím docílíme bezproblémového sundání upečené skulptury hlavy).

Po vykynutí si rozdělíme těsto na dvě části. Do první části přidáme nadrobno nakrájená sušená rajčata, těsto přeložíme a dáme znovu kynout. Jedná se o část na chapadla, kterou budeme péct jako druhou.

Druhou část těsta vyválíme na plát kulatého tvaru, který přeneseme na olejem nastříkané skleničky v alobalu umístěné na rovném plechu bez okrajů (plech vyložíme pečicím papírem).

Těsto zarovnáme tak, aby bylo na stejné úrovni s posledním dnem skleničky. Odkrojky použijeme na oči a pusu. Na vršek hlavy si pomocí bílku nalepíme dvě kuličky těsta, do kterých dáme celé olivy jako oči. Bokem na plech si ještě vymodelujeme pusu, kterou přilepíme na hlavu po upečení pomocí čokolády s chilli. Spodní část hlavy kolem dokola nastřiháme nůžkami na manikúru. Hlavu chobotnice potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do spodní části trouby na 170 °C (horkovzduch). Pečeme asi 40 minut. V polovině pečení chobotnici přikryjeme alobalem. Poté upečeme i chapadla, dodekorujeme.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.