VeronikaKreativní výzvaII. řada

Safari pod Kilimandžárem od Veroniky

3,5 hodiny

Kakaové sušenky

175 g hladké mouky
110 g másla
85 g moučkového cukru
1 žloutek
25 g kakaa
5 g kypřicího prášku
40 g loupaných kakaových bobů

Do mísy od robotu dáme všechny ingredience a K metlou mícháme, dokud se vše nespojí do kompaktního těsta. Těsto zabalíme do fólie a dáme do lednice.

Vanilkové sušenky

375 g hladké mouky
240 g másla
180 g krupicového cukru
2 lžíce mléka
1 lžička jedlé sody
1 lžička kypřicího prášku
vanilkový lusk
kůra z citronu
3 g soli (fleur de sel)

Do mísy od robotu dáme všechny suroviny a K metlou mícháme, dokud se vše nespojí do kompaktního těsta. Těsto zabalíme do fólie a dáme do lednice.

Earl Grey sušenky s pomerančem

160 g hladké mouky
130 g másla
60 g moučkového cukru
1 lžíce sypaného čaje Earl Grey
kůra z pomeranče

Do mísy od robotu dáme všechny suroviny a K metlou mícháme, dokud se vše nespojí do kompaktního těsta. Těsto zabalíme do fólie a dáme do lednice.

Těsta si po jednom vyndáme z lednice. Vyválíme je na pláty a vykrajovátky nebo přes šablonu vyřežeme požadované tvary. Přeneseme je na plechy vyložené pečicím papírem a pečeme postupně v troubě rozehřáté na 175 °C zhruba 8 minut. Upečené sušenky poznáme podle toho, že se kakaové nelesknou a ostatní zezlátnou. Všechny upečené části necháme vychladnout a připravíme si karamel na slepení a cukrovou polevu a čokoládu na zdobení.

Cukrová poleva

3 bílky
150 g moučkového cukru
gelové barvy (černá, zelená)

Bílky vložíme do misky a přidáváme moučkový cukr do požadované hustoty na zdobení. Polevu rozdělíme do tří mističek. Část necháme bílou, část obarvíme našedo a část nazeleno.

Dekorace

300 g krupicového cukru (na karamel)
50 ml vody
sušená poupátka růží

Cukr dáme do hrnce a spolu s vodou utavíme na karamel. Necháme stále nahřívat na nejnižší stupeň, aby karamel neztuhl.

Celý podstavec, na který vše lepíme, je z vanilkového těsta (jako vyschlá žlutá krajina). Podstavec si položíme na velkou dřevěnou podložku. Hory v pozadí jsou z hnědého kakaového těsta. Vykrojíme je podle šablony. Na vršky hor nakreslíme bílou cukrovou polevou sníh. Stromy vytvoříme z čajového těsta a obarvíme jim vršek zelenou cukrovou polevou (stromy tvoří hlavní scénu). Zvířata jsou z vanilkového těsta, kromě opic, které jsou z těsta kakaového. Slona obarvíme šedou cukrovou polevou (též tvoří hlavní scénu). Keře jsou kakaové a nalepíme na ně karamelem sušená poupátka růží. Džíp je z čajového těsta a stojí v popředí (ozdobíme ho šedou cukrovou polevou). Ze zbylých čajových sušenek uděláme drť a vysypeme jí cestu, po které jede džíp. Vše lepíme karamelem. Jakmile máme hotovo, začneme se modlit, aby nic neupadlo.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.