VáclavOsobní výzvaII. řada

Václavova vánočka

Vánočka

500 g polohrubé mouky
120 g krystalového cukru
100 g másla
1 lžíce sádla
kostka droždí
2 vejce + 1 vejce na potření
250 ml mléka
špetka soli
100 g sušených fíků
100 g vlašských ořechů
100 g sekaných mandlí

Droždí rozdrobíme do velké mísy a se lžící cukru rozmícháme do tekutého stavu. Přilijeme trochu mléka, přidáme i vejce a žloutek. Promícháme. Postupně přidáme máslo, sádlo, sůl, mouku, zbytek cukru a teprve pak i zbylé mléko. Hmotu propracujeme nejprve vařečkou. Pak vyklopíme na vál a hněteme rukama asi 10 minut. Vytvarujeme bochánek, vrátíme do mísy a přikryjeme utěrkou. Necháme kynout 3 až 4 hodiny. Poté těsto vyjmeme a znovu prohněteme. Zároveň zapracujeme ořechy a fíky (ty ale velmi jemně). Těsto rozdělíme nožem na 8 nebo 9 stejně velkých bochánků. Troubu předehřejeme na 220 °C. Vánočka bude ještě 30 minut kynout na plechu. Těsně předtím než půjde do trouby, ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kousky mandlí. Pečeme celkem hodinu. Prvních 5 až 10 minut na 220 °C, na dalších 25 minut stáhneme teplotu na 150 °C a po zbytek času pečeme už jen při 100 °C. Po upečení necháme vánočku úplně vychladnout.

Arašídové máslo

400 g arašídů
špetka soli

Arašídy opražíme na pánvi nebo v troubě na 180 °C po dobu 10 minut. Necháme je vychladnout a poté vložíme do mixéru. Rozmixujeme na prášek a přidáme sůl. Mixujeme tak dlouho, dokud nevznikne požadovaná konzistence.

Fíkový džem

400 g čerstvých fíků
2 lžíce třtinového cukru
dvě lžíce vody
celá skořice
citron

Fíky společně s cukrem, vodou a skořicí dáme vařit. Poté, co jsou fíky rozvařené, nejlépe na kaši, vezmeme tyčový mixér a rozmixujeme na požadovanou konzistenci. Dochutíme citronovou šťávou.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.