ZuzanaKreativní výzvaII. řada

Dortová lízátka od Zuzany

3,5 hodiny

Piškotová lízátka

3 vejce (bílky zvlášť)
3 lžíce horké (ne vroucí) vody
špetka soli
100 g krupicového cukru
150 g polohrubé mouky
3 lžíce mandlové mouky
100 g másla
30 g marmelády lesní plody
30 g pomerančové marmelády se šampaňským
100 g 33% smetany
200 g bílé čokolády

Bílky se solí a polovinou cukru vyšleháme do pevného sněhu. Ve vedlejší misce našleháme žloutky s horkou vodou a zbytkem cukru do pěny. Obě směsi opatrně smícháme a po částech přisypeme polohrubou mouku. Celou dobu kroužíme osmičky, abychom našlehanou hmotu nesrazili, ale přesto mouku promíchali. Těsto nalijeme do předem vymazané formy (plechu) a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170 °C. Pečeme 20 až 30 minut. Piškot necháme vychladnout a rozdrobíme ho.

Piškot vysypeme do mísy a přidáme mandlovou mouku. Hmotu rozdělíme na 3 části. Do první části přidáme 1,5 lžíce marmelády lesní směs a cca 30 g másla. Kontrolujeme konzistenci, vytvoříme hmotu, ze které jdou dobře koulet kuličky. Do druhé části přidáme 1,5 lžíce pomerančové marmelády a cca 30 g másla. Kontrolujeme konzistenci, vytvoříme hmotu, ze které jdou dobře koulet kuličky. Na třetí část zahřejeme smetanu a do horké vmícháme bílou čokoládu. Povrch směsi zakryjeme fólií a necháme odpočinout. Vzniklou ganáž smícháme s třetí částí piškotu smíchaného s mandlovou moukou. Vytváříme kuličky o váze cca 28 gramů (cca po 6 kusech).

Mandlová lízátka s višňovým likérem

100 g dětských piškotů
50 g mandlové mouky
2 a 1/2 lžíce meruňkové marmelády
1 a 1/5 lžíce třtinového cukru
1 vanilkový cukr
30 ml višňového likéru
3 lžíce kokosu na zahuštění

Jednotlivé suroviny zamícháme a dosypeme kokos tak, aby se daly vytvořit kuličky. Tvarujeme lízátka.

Rumová lízátka

80 g dětských piškotů
50 g moučkového cukru
30 g másla
3 lžíce rumu

Všechny ingredience spojíme v těsto a necháme v lednici vychladit. Tvarujeme lízátka po cca 30 gramech.

Dekorace

30 dortových tyček
200 g zlaté čokolády (na polevu)
200 g mléčné čokolády (na polevu)
200 g ruby čokolády (na polevu)
200 g tmavé čokolády (na polevu)
200 g drcených pistácií
100 g griliáše
100 g barevného máčku
50 g bílého máčku
50 g stříbrných perliček
50 g potahovací hmoty bílé
10 drobných živých kvítek
stužka (bílá, červená)

Do každého lízátka vpíchneme tyčku předem namočenou v čokoládě a necháme zatuhnout v mrazáku. Poté lízátka namáčíme v čokoládě a dozdobujeme dekoračními posypy a stužkou.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.