MartinKreativní výzvaII. řada

Dortová lízátka od Martina

3,5 hodiny

Lízátka I + II + III (pečený základ)

3 vejce
100 g hladké mouky
90 g krupicového cukru
25 ml řepkového oleje
1 balíček (10 g) vanilkového cukru
1 lžička (3 g) citronové kůry

Bílky nejdříve vyšleháme samostatně do řídké pěny, pak přidáme cukr a ušleháme pevný sníh. Žloutky rozšleháme metličkou s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Pak je zašleháme do bílků a zlehka vmícháme prosátou mouku a nakonec olej. Hmotu ihned nalijeme na plech, který jsme vystlali pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut. Poté rozdělíme na třetiny, které rozdrobíme. To bude základ na první tři druhy dortových lízátek.

Krém I

100 g bílé čokolády
50 g smetany ke šlehání
13 g javorového sirupu
10 g medu
malá špetka soli

Čokoládu rozpustíme. Zvlášť zahřejeme smetanu s medem a špetkou soli a poté směs po částech přiléváme k čokoládě s javorovým sirupem (pokaždé pečlivě zamícháme stěrkou). Na závěr promícháme ponorným mixérem a dáme zchladit.

Poleva I

100 g minimálně 50% hořké čokolády
15 g kakaového másla
lízátkové tyčinky

Rozdrobenou první třetinu piškotu smícháme s krémem a vytvoříme kuličky. Uložíme do lednice ztuhnout. Mezitím si připravíme polevu, hořkou čokoládu spolu s kakaovým máslem rozpustíme ve vodní lázni. Poté do ztuhlých kuliček napícháme lízátkové tyčinky. V místě vpichu zakapeme čokoládovou polevou a necháme zatuhnout v lednici. Poté namáčíme kuličky ve zbytku připravené polevy. Necháme okapat a zatuhnout.

Krém II

50 g mučenkového pyré
35 g krupicového cukru

V rendlíku přivedeme k varu mučenkové pyré a cukr a vaříme 2 až 3 minuty na sirup, poté odstavíme z plotny a necháme zchladnout.

Poleva III

100 g ruby čokolády
10 g kakaového másla
10 g mrazem sušených malin
lízátkové tyčinky

Třetí třetinu upečeného rozdrobeného korpusu smícháme s vychladlým sirupem do požadované konzistence. Vytvarujeme silnější vrstvu, ze které vykrájíme srdíčka. Uložíme do lednice ztuhnout. Mezitím rozehřejeme čokoládu s kakaovým máslem ve vodní lázni. Do ztuhlých srdíček napíchneme lízátkové tyčinky – zhruba do poloviny. Místo vpichu zakapeme rozehřátou čokoládou a opět necháme zchladit v lednici. Po zchlazení namáčíme celá srdíčka v čokoládě, necháme okapat a mírně zaschnout, poté lehce posypeme nasekanými kousky sušených malin.

Lízátko IV

100 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
1 žloutek
½ bílku
1 lžíce lučního medu
12 g másla
½ lžičky jedlé sody

Do větší misky nalijeme rozpuštěné máslo a tekutý med. Pokud má tužší konzistenci, stačí ho prohřát ve vodní lázni do 60 °C. Přidáme žloutek, cukr a mícháme, dokud se vše hezky nepropojí. Mouku smícháme s jedlou sodou, nasypeme do misky a vyhněteme těsto. Je-li těsto moc tuhé a drobivé, přidáme dle potřeby bílek. Takto připravené těsto rozválíme na pečicím papíru na vysokou placku (jeden plech). Pečeme asi 10 minut na 180 °C a pak necháme vychladnout.

Krém IV

80 g kondenzovaného karamelového mléka
50 g másla
lízátkové tyčinky

Změklé máslo vyšleháme s kondenzovaným mlékem. Tím vytvoříme hladký krém, kterým budeme spojovat nadrobené upečené těsto, čímž vytvoříme medovou směs/kaši. Tu ukoulíme a necháme v lednici ztuhnout. Jako polevu použijeme připravenou hořkou čokoládu z lízátek I.

Lízátka V

100 g vypeckovaných sušených datlí
50 g mletého máku
3 lžíce vody
lízátkové tyčinky

Datle, mák a vodu vložíme do mixéru a vše řádně umixujeme. Z připravené hmoty vytvoříme kuličky. Do kuliček napícháme lízátkové tyčinky.

Poleva V

75 g moučkového cukru
šťáva z 1 citronu
voda dle potřeby
celý mák (na posyp)

Cukr a citronovou šťávu umícháme v citronovou polevu (je-li konzistence příliš hustá, zředíme vodou, je-li příliš řídká, přisypeme moučkový cukr). Do polevy namáčíme připravená lízátka. Ihned posypeme celým mákem.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.