MarkétaKreativní výzvaII. řada

Markétina dortová lízátka

3,5 hodiny

Piškotový korpus

6 vajec
180 g krupicového cukru
150 g hladké mouky
30 ml slunečnicového oleje
30 g vlašských ořechů
30 g lískových ořechů
30 g pistácií
100 g sádla na vymazání
300 g strouhanky na vysypání

Vymažeme a vysypeme formy. Bílky vyšleháme do husté pěny, přidáme cukr a opět vyšleháme. Smícháme žloutky s olejem a postupně zašleháme. Nakonec ručně vmícháme 150 gramů hladké mouky. Těsto rozdělíme na třetiny. Do první třetiny vmícháme pistácie. Do druhé vmícháme vlašské ořechy a do poslední lískové ořechy. Pečeme na 160 °C asi 15 minut.

Šlehačkový korpus

250 polohrubé mouky
250 g šlehačky
200 g krystalového cukru
4 vejce
7 g kypřicího prášku
100 g hořké čokolády
20 g kakaa

Vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme šlehačku, mouku s kypřicím práškem a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rozdělíme na poloviny, do jedné vmícháme kakaový prášek a do druhé nastrouhanou čokoládu. Pečeme na 160 °C asi 15 minut.

Všechny upečené kuličky rozřízneme napůl a plníme krémy nebo marmeládou. Poté necháme zatuhnout a nakonec namáčíme v čokoládových polevách.

Lízátka s polevou z bílé čokolády

50 g cukru na karamel
50 g krokantu
200 g bílé čokolády
20 ml olivového oleje
100 g ruby čokolády
kandované fialky nebo sušené lístky chrpy
tyčky na lízátka

Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu s olejem a zahřejeme cca na 35 °C.

Čokoládová lízátka plníme směsí karamelu a krokantu. Máčíme v připravené bílé čokoládě, zdobíme cákanci z růžové čokolády a fialkami (vhodnější než fialky jsou sušené lístky chrpy, jsou lehké a nebudou tak sjíždět dolů).

Lízátka s polevou z růžové čokolády

100 g mléčné čokolády
50 g másla
200 g ruby čokolády
20 ml olivového oleje
2 jedlé papíry
1 balíček cukrových perel
tyčky na lízátka

Ve vodní lázni rozpustíme ruby čokoládu s olejem cca na 35 °C.

Kakaová lízátka plníme mléčnou čokoládou s máslem (čokoládu rozehřejeme, vmícháme máslo a necháme trochu vychladnout). Máčíme v připravené růžové čokoládě a zdobíme tvary z jedlého papíru a perlami.

Lízátka s polevou z karamelové čokolády

200 g zlaté čokolády
20 ml olivového oleje
hrst ořechů
tyčky na lízátka

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s olejem cca na 35 °C.

Pistáciová lízátka plníme krémem z předchozího kroku, jen přidáme navíc i trochu ořechů. Máčíme v karamelové polevě.

Lízátka s polevou z hořké čokolády

meruňková marmeláda
200 g hořké čokolády
20 ml olivového oleje
100 g bílé čokolády
tyčky na lízátka

Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu s olejem cca na 35 °C.

Lízátka z korpusu s vlašskými ořechy plníme marmeládou. Máčíme v připravené hořké čokoládě a dozdobujeme bílou čokoládou.

Lízátka s mramorovou polevou

čokolády z výše uvedených postupů
tyčky na lízátka

Lízátka z korpusu s lískovými ořechy máčíme v čokoládových polevách z výše uvedených postupů, které nalijeme do misky – otočením lízátka vznikne mramorový efekt.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.