JanaKreativní výzvaII. řada

Dortová lízátka od Jany

3,5 hodiny

Pistáciová lízátka

55 g moučkového cukru
10 g kukuřičného škrobu
50 g mandlové mouky
80 g bílků
20 g krupicového cukru
žloutky
15 g pistáciové pasty
40 g másla

Moučkový cukr, škrob a mandlovou mouku smícháme s polovinou bílků a vytvoříme tak pastu, do které natřikrát pomocí stěrky přidáme vyšlehaný sníh z bílků a krupicového cukru. Nakonec přidáme žloutky, pistáciovou pastu a rozpuštěné máslo. Pečeme na 170 °C přibližně 10 minut. Upečený pistáciový korpus dáme mrazit.

Mezitím co se pistáciový korpus peče, si nachystáme malinovou ganáž a ruby polevu.

Malinová ganáž na pistáciová lízátka

60 g smetany
100 g bílé čokolády
40 g malinového pyré
20 g másla

Zahřátou smetanou přelijeme čokoládu a malinové pyré, poté přidáme máslo a promícháme tyčovým mixérem. Hotovou ganáž dáme chladit.

Ruby poleva na pistáciová lízátka

100 g ruby čokolády
20 g kakaového másla

Čokoládu s kakaovým máslem zahřejeme na 45 °C ve vodní lázni, poté zchladíme na 29 °C.

Dekorace na pistáciová lízátka

maliny
špejle na lízátka

Pistáciový plát vyřežeme kulatou formičkou, mezi dva pláty naplníme malinou a ganáží pomocí plnicího sáčku. Dáme mrazit.

Nakonec lízátka namočíme do ruby polevy.

Korpus na vanilková a kávová lízátka

1 vejce
špetka soli
50 g krupicového cukru
1 lžíce horké vody
50 g polohrubé mouky
50 g másla pokojové teploty
1 lžíce mandlové mouky
50 g meruňkové marmelády

Troubu si předehřejeme na 170 °C, bílek se špetkou soli a polovinou cukru vyšleháme do pevného sněhu. Žloutek ve vedlejší míse našleháme s horkou vodou a zbytkem cukru do pěny. Obě směsi opatrně smícháme a přidáme mouku. Těsto nalijeme do předem vymazané formy a dáme péct na cca 15 minut. Vychladlý piškot rozdrobíme a přidáme 15 až 25 g másla, lžíci mandlové mouky a lžíci marmelády.

Než se korpus upeče, vypracujeme kokosovou hmotu na vanilková lízátka.

Kokosová hmota na vanilková lízátka

200 g strouhaného kokosu
1 vanilkový lusk
200 g kondenzovaného mléka

Kokos, semínka z lusku a kondenzované mléko promícháme v misce a necháme asi 15 minut odležet, aby kokos nasákl.

Vytvoříme si hmotu na vanilková lízátka, nalijeme ji do forem a dáme mrazit.

Hmota na kávová lízátka

70 g smetany
2 lžičky rozpustné kávy
170 g 65% čokolády
3 lžíce másla

Smetanu přivedeme k varu s rozpustnou kávou. Čokoládu přelijeme horkou směsí a necháme chvíli odstát, poté promixujeme tyčovým mixérem a zašleháme máslo.

Vytvoříme si hmotu na kávová lízátka, nalijeme ji do forem a dáme mrazit.

Dekorace na vanilková a kávová lízátka

čokoláda (vytemperovaná)
špejle na lízátka

Pomocí mokrých prstů vytvarujeme požadovaný tvar vanilkových a kávových lízátek, propíchneme špejlí a dáme mrazit.

Vanilková a kávová lízátka namočíme ve vytemperované čokoládě.

Nugátoví papoušci

barvené kakaové máslo
300 g 41% čokolády
80 g praliné pasty
20 g drceného biscuitu

Ve vodní lázni rozehřejeme barvené kakaové máslo na 45 °C a zchladíme na 27 °C. Poté si vymalujeme polykarbonátovou formu na ptáčky a necháme zaschnout. Mezitím si zahřejeme čokoládu ve vodní lázni na 45 °C a zchladíme ji na 29 °C. Vytemperovanou čokoládu vylijeme do polykarbonátové formy, zbytek čokolády smícháme s praliné pastou a drceným biscuitem. Ptáčky dáme chladit i s formou.

Nugátová náplň

nugát
špejle na lízátka

Připravíme si nugát do ptáčků, který nalijeme do vychlazených forem. Pozor na pracovní teplotu nugátu, aby nám nerozpustil skořápky. Dáme chladit.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.