DominikaKreativní výzvaII. řada

Dortová lízátka od Dominiky

3,5 hodiny

Extra čokoládová lízátka

85 g hladké mouky
85 g polohrubé mouky
100 g krupicového cukru
130 g podmáslí
110 ml slunečnicového oleje
1 vejce
75 g 70% čokolády
1/2 kypřicího prášku
5 g holandského kakaa
špetka soli
cca 1 lžíce mascarpone
150 g 70% čokolády
zlaté zdobení
tyčky

Ze 75 gramů čokolády odvážíme 50 gramů, které dáme rozpustit do vodní lázně. Do mísy si dáme olej, podmáslí, vejce a cukr. Pak přidáme rozpuštěnou čokoládu a promícháme. V druhé míse si prosejeme mouku s kypřicím práškem, solí a kakaem. Postupně vmícháme do těsta a promícháme. Zbylou čokoládu přisypeme a stěrkou opatrně promícháme. Těstem naplníme košíčky na muffiny a pečeme 9 minut na 155 °C a potom 24 minut na 145 °C.

Poté necháme košíčky mírně vychladnout, sundáme spečenou vrchní vrstvu a těsto nadrobíme do mísy. Přidáme lžíci mascarpone jako pojidlo a tvarujeme kuličky.

Rozpustíme 150 gramů čokolády, konce tyček do ní namočíme a vpíchneme do kuličky. Dáme zchladit do mrazáku, aby čokoláda zatuhla a kulička na tyčce hezky držela. Poté kuličku namočíme do čokolády, necháme okapat a vložíme zpět do chladničky, až čokoláda zatuhne. Předtím než poleva zcela zatuhne, dozdobíme zlatým zdobením. V úplném závěru můžeme na hotová lízátka navázat mašličku.

Citronová lízátka

r125 g hladké mouky
62 g změklého másla
50 g krupicového cukru
50 ml plnotučného mléka
1 vejce
citronová kůra
špetka soli
2 g kypřicího prášku
2 bílky (cca 75 g)
100 g krupicového cukru
zlatý prach
trocha bílé čokolády na vpíchnutí tyčinky
tyčky

Vyšleháme máslo s cukrem, kůrou a vejcem do pěny. Přidáme mléko a prosátou mouku s kypřicím práškem, solí a vyšleháme dohladka. Těstem naplníme trezírovací sáček a stříkáme do předehřátého cake pop stroje. Cca za 4 minuty vyndáme hotovou kuličku.

Rozpustíme si bílou čokoládu a do každé kuličky vpíchneme namočenou tyčinku. Dáme zamrazit. Mezitím si nachystáme polevu z bílků. Asi 2 cm vody přivedeme v rendlíku k varu, do vodní lázně dáme bílky s cukrem a za stálého šlehání zahříváme, až se cukr rozpustí. Přendáme do čisté mísy a robotem vyšleháme na vysoké otáčky v pevný sníh. Ve sněhu pak obalíme citronová lízátka a flambovací pistolí oflambujeme. Nakonec můžeme lehce dozdobit zlatým prachem.

Vanilková lízátka

120 g hladké mouky
90 g krupicového cukru
80 g změklého másla
40 ml mléka
1 vejce
2 g kypřicího prášku
sůl
vanilkový lusk
150 g bílé čokolády
tonka fazole
obarvený hrubozrnný nerozpustný cukr
tyčky

Máslo s cukrem vyšleháme, přidáme vejce, semínka z vanilkového lusku a dobře promícháme. Přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem, solí a nakonec mléko. Těstem naplníme trezírovací sáček a plníme cake pop stroj. Cca za 4 minuty je hotovo.

Rozpustíme si ve vodní lázni čokoládu s nastrouhaným kouskem tonka fazole. Poté v čokoládě namočený konec tyčinky vložíme do koule, dáme zamrazit. Následně kuličky ponoříme do čokolády, necháme okapat a zase je dáme zpět do mrazáku. Poté seřízneme kousek kuličky, pomažeme čokoládou a na ni poklademe obarvený cukr, aby lízátko vypadalo jako drahý kámen.

Lila velvet lízátka

100 g podmáslí
125 g hladké mouky
1/2 lžičky holandského kakaa
2 g kypřicího prášku
špetka soli
137 g krupicového cukru
62 g změklého másla
1 vejce
2 lžíce octa
2 g jedlé sody
gelová barva
150 g ruby čokolády
poupátka růžiček, okvětní plátky a další zdobení
tyčky

Do podmáslí přidáme gelovou barvu a rozmícháme. Do mísy prosejeme mouku, kakao, sůl a kypřicí prášek, promícháme. Prošleháme povolené máslo, přidáme cukr a promícháme. Přidáme vejce a mícháme na maximum 2 až 3 minuty. Při nízkých otáčkách přidáváme střídavě sypkou směs a obarvené podmáslí. Musíme začít a skončit sypkou směsí. Ve sklenici si smícháme ocet se sodou, až přestane pěnit, přidáme do těsta a naposledy krátce zamícháme. Těstem naplníme sáček a v cake pop stroji pečeme kuličky cca 4 minuty.

Tyčky namočené v čokoládě připevníme do kuliček, dáme zamrazit, poté je ponoříme do rozpuštěné čokolády a dáme znovu zamrazit. Před zatuhnutím ozdobíme.

Punčová lízátka

80 g hladké mouky
80 g krupicového cukru
4 vejce
špetka soli
gelové barvy (červená a žlutá)

Vejce vyšleháme s cukrem v robotu do světlé pěny, poté vmícháme prosátou mouku se solí. Jednu třetinu obarvíme gelovou barvou načerveno, druhou nažluto a třetí necháme tak, jak je. Těsta si přelijeme do formy a papírových košíčků na muffiny a pečeme na 180 °C. Mezitím si připravíme sirup. Jestli je upečeno, zjistíme pomocí špejle a pokud se nám v místě dotknutí prstu těsto vrací zpět.

Sirup

175 g krupicového cukru
85 ml pomerančového džusu
100 ml vody
100 ml rumu
1 celá skořice
citronová šťáva a kůra
tyčky

Všechny ingredience na sirup přivedeme k varu, vaříme asi 2 minuty, přecedíme a dáme vychladit.

Po upečení košíčků odstraníme vrchní části a zbytek těsta s trochou sirupu promneme. Tvoříme kuličky, které opatrně proléváme sirupem, aby nebyly příliš rozmočené. Pomocí rozpuštěné bílé čokolády si připevníme tyčky, dáme zamrazit a poté obalíme v citronové polevě.

Citronová poleva

100 g moučkového cukru
20 ml citronové šťávy

Nad párou ve vodní lázni utřeme cukr s citronovou šťávou a dortová lízátka jí polijeme. Dozdobíme sušenými jedlými květy.

Dekorace (květiny z jedlého papíru)

bílý jedlý papír (pokud možno tenčí)
žilkovač (pivoňka, pryskyřník apod.)
floristická páska, drátky
prachové barvy (světle růžová, smetanová, zelená, modrá…)
vodka
štětec
silikonová forma na polokoule
jedlé lepidlo

Nejprve si vystřiháme tři velikosti okvětních plátků, poté si z navlhčených odstřižků vytvoříme pestík, protáhneme jím drátek, ten smotáme a necháme ztuhnout. Prachové barvy si rozpustíme v trošce vodky a pomocí štětce nanášíme na okvětní plátky barvu. Pracujeme rychle, jedlý papír má tendenci se snadno trhat. Vložíme do žilkovače a vytvoříme tak žilky, následně dáme oschnout např. na silikonovou formu na polokoule. Poté pomocí štětce a jedlého lepidla lepíme květy na pestík, tak aby vznikla květina. Necháme zaschnout, drátek omotáme floristickou páskou.

Dekorujeme dortová lízátka spolu s květinami a vytvoříme tak dárkovou jedlou kytici.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.