Volné pokračování televizního filmu Ikarův pád. Vladimír Menšík a Vlastimil Brodský v hlavních rolích příběhu zápasu o znovunabytí lidské důstojnosti.
Režie: František Filip. Scénář: Jiří Hubač. Hrají: Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Josef Somr, Eduard Cupák a další.
Tažní ptáci

Herecké mistrovství V. Menšíka zazářilo naplno ve hrách J. Hubače "Ikarův pád" a "Tažní ptáci" pod režijní taktovkou renomovaného tvůrce F. Filipa. My vám dnes nabízíme druhou z nich. Příběh člověka, podléhajícího alkoholu a jeho zápas o znovunabytí lidské důstojnosti našel v Menšíkovi ideálního představitele.

Rozhodnutí J. Hubače pokračovat v líčení dalšího osudu pianisty Káry poté, co se v závěru předchozí hry "Ikarův pád" rozhodl k dobrovolnému nástupu do protialkoholické léčebny, dalo vzniknout opět mimořádnému dílu. "Tažní ptáci" představili do té doby televizně nepoznané prostředí protialkoholní léčebny a režim, který je pro pacienty tvrdý a nesmlouvavý. Avšak nejdůležitější je chtít se uzdravit, vyléčit a vydobýt si zpět ztracenou sebeúctu i důvěru svého okolí. Předností Hubačova dramatického talentu je, že představuje své hrdiny z hloubky jejich povah, zázemí, vnitřního postoje i odhodlání brát svůj život jako výzvu osudu, čelit mu všemi silami, přemáhat překážky, vítězit a podléhat a začínat zase od začátku.

Kromě V. Menšíka v roli klavíristy Káry se setkáme znovu i s dalšími postavami - J. Hlaváčovou jako Károvou manželkou či J. Hanzlíkem v postavě syna Ondřeje. V. Brodský za roli Fendrycha obdržel v roce 1984 v Monte Carlu Zlatou nymfu za nejlepší mužský herecký výkon.

Napište nám