Legendární inscenace klasické hry L. Stroupežnického v nastudování činohry Národního divadla v Praze

Přes čtyřicet let starý televizní záznam hry Ladislava Stroupežnického v proslulém představení činohry Národního divadla a v mistrovském režijním ztvárnění Miroslava Macháčka, neztrácí ani po letech nic na své kvalitě. Své herecké umění tu prokázali Luděk Munzar (vysloužilý voják Bláha), Jana Hlaváčová (Markytka), Josef Kemr (švec Habršperk), Jiří Vala (starosta Dubský), Blanka Holišová (jeho žena), Ivan Luťanský (syn Václav), Josef Somr (první radní Bušek), Naděžda Gajerová (jeho žena), Zuzana Šavrdová (dcera Verunka), Petr Kostka (radní Šumbal), Klára Jerneková (jeho žena), Václav Postránecký (krejčí Fiala), Taťjana Medvecká (dcera Kristina) a mnoho dalších.

Realistické drama, v němž se boj o prvenství v obci prolíná s bojem o místo ponocného a s přerušovanými námluvami dětí dvou bohatých sedláků, je především hrou o našem národním charakteru. Současný divák tu najde i prvky detektivního pátrání, kterého se chopí švec Habršperk, aby zjistil, kdo psal paličskou ceduli neboli anonym vyhrožující žhářstvím. Může sledovat jednání na obecním zastupitelství a vykutálené radní, kteří se starají jen o své blaho a mění názory podle toho, jak se jim to hodí. Hospodské řeči, hádanice a pranice, ale i laskavost a odpuštění...

O magii legendárního představení Národního divadla se zasloužila především precizní a nadčasová režie spolu s hereckými výkony, které oživují postavy každou replikou, gestem či pohybem. Dokazují, že Naši furianti mohou rezonovat v každé době, a že český divák se tu může i dnes nad lecčím, co dobře zná ze svého života, od srdce zasmát.

Napište nám