Jiří Adamíra a Jana Hlaváčová v apokryfu o tajemné návštěvnici slavného řeckého dramatika a vzniku nesmrtelné tragédie o Medei.
Režie a scénář: Oldřich Daněk. Hrají: Jiří Adamíra, Jana Hlaváčová, Mahulena Bočanová, Jaromír Hanzlík a další.

V letošním roce si připomínáme 20 let od úmrtí významného českého dramatika, spisovatele, režiséra a scenáristy Oldřicha Daňka (*16. 1. 1927 – †3. 9. 2000). Z jeho tvorby vám dnes nabízíme apokryf, jenž využívá základních, i když sporých historických faktů, a na jejich základě Daněk rozehrává mistrný dialog o tom, jak se třeba mohlo stát, že dramatik Euripides vytvořil jednu z prvních velkých tragických hrdinek na divadle.

Píše se páté století před naším letopočtem. Dramatik Euripides (J. Adamíra) je starý muž a jeho básnické, i mužné schopnosti již uvadají. Má mladou a, zdá se, i nevěrnou ženu, tvůrčí blok, řečeno dnešní termonologií, a dluhy. A v téhle chvíli za ním přichází tajemná žena (J. Hlaváčová), o níž ví jen to, že je z Korinta. Rozneslo se totiž, že básník chce vytvořit novou tragedii, jejíž hrdinkou bude Medea a Korintští v jejím příběhu sehráli nepěknou roli. Žena přináší od Korintských vzkaz a nabízí dramatikovi nemalou sumu, když příběh o nešťastné Medei nenapíše, nebo aspoň pozmění. Například ty děti, které přišly o život zásluhou Korintských, mohla matka sprovodit ze světa sama...

Zlatníka hrál L. Křiváček, od jehož narození právě dnes uplynulo 80 let.

Napište nám