Příběh mladé učitelky Jany v podání Libuše Šafránkové, kterou rodinné důvody zavedou do malé vesnické školy. Na motivy povídky Boženy Benešové.
Režie: Jan Matějovský. Scénář: Věra Kalábová. Hrají: Libuše Šafránková, Vladimír Ráž, Dana Syslová, Svatopluk Matyáš a další.

Televizní hra na motivy povídky Myšky spisovatelky B. Benešové vypráví o prvním místě mladé učitelky Jany, kterou rodinné důvody zavedou do malé vesnické školy. Hrdinka povídky je čistá, nezkažená bytost a v konfrontaci s ní vynikají negativní vlastnosti postav, reprezentující mravy té doby. Střetává se se světem šosáctví a konvence, citové chudoby a životní prázdnoty. Po absolvování školy se Jana vrací do rodného města, kde jí otec sděluje, že se znovu ožení. Jana pochopí, že se jí chce "nová matka" Žofie zbavit. Zařídila jí místo učitelky ve vzdálené škole od města. V doprovodu otce se tak vydává na nové působiště do zapadlé vesnice Lučiny. První dojmy jsou rozpačité. Vesnice žije jiným rytmem než město, nikdo nemá čas novou učitelku přivítat. Jana si těžko zvyká...

Televizní inscenaci natočil v roce 1976 J. Matějovský, který do hlavních rolí půvabné učitelky Jany a jejího otce obsadil Libuši Šafránkovou a Vladimíra Ráže.

Napište nám