Jana Dítětová a Vlastimil Brodský v příběhu ženy, která se musí vyrovnat se složitou životní situací
Režie: Jaromil Jireš. Scénář: Šárka Kosková. Hrají: Jana Dítětová, Vlastimil Brodský, Ivan Trojan, Veronika Žilková a další.

"...ale co je to pravda – okamžik nebo celej život..."

Snadněji vyřešíme životní situace, když jsme zdraví a všechno se nám daří. Osud si s námi ale pěkně zahrává, takže přijdou i ty těžší životní situace, se kterými je třeba se pořádně poprat… O těžkých chvílích jedné obyčejné ženy napsala úspěšný román i Jaromíra Kolárová a my vám dnes nabízíme jeho televizní adaptaci z roku 1988 podle scénáře Šárky Koskové a v režii Jaromila Jireše.

Na začátku příběhu zastihneme sedmdesátnici paní Dlaskovou (J. Dítětová) v situaci, kdy má odejít na operaci. Vážné onemocnění a pobyt v nemocnici ji donutí přemýšlet o životě, hodnotit jednání své i svých blízkých. Při její životní rekapitulaci se vynoří i jeden dobře zasutý a utajovaný fakt, který celý život tajila před rodinou – její stárnoucí, sklerotický manžel (V. Brodský) není otcem jejího syna. Celý život tento fakt paní Dlasková před rodinou tajila. V nemocnici se tato moudrá a obětavá žena setkává s těžce nemocnou mladou dívkou Šárkou (V. Žilková), do které se zamiluje její vnuk Vítek (I. Trojan), který chodí babičku navštěvovat...

Televizní inscenace bylo uděleno v roce 1989 na festivalu Zlatá Praha zvláštní uznání.

Napište nám