Televizní inscenace opery Antonína Dvořáka.
Zpívají a hrají: E. Randová – E. Zikmundová, G. Beňačková – M. Cihelníková, L. Dvořáková – L. Márová, V. Přibyl – V. Kočí, V. Zítek, A. Švorc, J. Horáček, O. Spisar a J. Jindrák. Hraje Symfonický orchestr Čs. rozhlasu, dirigent J. Štych, sbor Čs. rozhlasu, sbormistr M. Malý. Kamera I. Bojanovský. Režie M. Macků.

Velká dramatická opera Antonína Dvořáka, kterou zkomponoval na námět "licholetí" ruských dějin.

Po smrti cara Borise Godunova se objevilo několik samozvanců, usilujících o trůn. Dimitrij - údajně zavražděný syn cara Ivana Hrozného - tohoto cíle dosáhl, byť i jen nakrátko. V polském sandoměřském vojvodství byl utvrzován ve víře, že je skutečným následníkem a zapomněl, že dětství strávil v ruském klášteře jako Griška Otrepěv.

Drama odporu ruských bojarů, smělé plány Mariny Mníškovny, láska i váhání domnělé matky Marfy - to vše vytváří rozsáhlý epický obraz.

Na hudební nahrávku, v níž byly hlavní role svěřeny vynikajícím pěvcům V. Přibylovi, E. Randové, L. Dvořákové, G. Beňačkové, A. Švorcovi, V. Zítkovi a dalším, vytvořil režisér Milan Macků působivý obraz v televizní inscenaci s dalšími předními členy opery Národního divadla V. Kočím, M. Cihelníkovou a E. Zikmundovou.

Napište nám