Pastorely starých českých mistrů 18. století.
Účinkují: J. Hamplová, S. Šubrtová, V. Doležal, M. Střítezský, J. Svejkovský – trubka, Pražské žesťové kvinteto a další. Kamera I. Bojanovský. Režie J. Jireš.

Pastorela je hudební skladba s pastýřským námětem z venkovského prostředí, nebo vánoční koleda všeobecně. Vy máte možnost vyslechnout a zhlédnout české lidové vytrubování na pozadí Třebechovického betléma ve skladbách Jiřího Ignáce Linka, Martina Broulíka, Jakuba Jana Ryby a Františka Ladislava Heka, kterého znáte ze slavného Jiráskova románu F. L. Věk.

Třebechovický betlém je celodřevěný mechanický betlém, který je dílem Josefa Probošta, Josefa Kapuciána a Josefa Frimla. V roce 1999 byl prohlášen za národní kulturní památku. Betlém vznikal od roku 1882 až do Proboštovy smrti v roce 1926. Většinu figurek vyřezal Josef Kapucián, Probošt se podílel především na scénografii a organizaci práce. Do pohybu betlém jej uvedl sekerník Josef Friml. V roce 1909 byl poprvé vystavován na výstavě Zemské jednoty řemeslnické v Chrasti.

Po válce propadl betlém státu, dokonce se uvažovalo o jeho likvidaci. Ve známost vešel v polovině šedesátých let minulého století, kdy o něm byl na Vánoce vysílán televizní dokument. V roce 1967 se představil na světové výstavě Expo v Montrealu, kde jej zhlédlo přes osm milionů návštěvníků. O tři roky později prošel rozsáhlou opravou pod vedením akademického sochaře Františka Bartoše.

Napište nám