Hraje Smetanovo kvarteto.
Kamera J. Kadaňka. Scénář a režie A. Rezek.

Smyčcový kvartet F dur je zván „Americký“ nejen proto, že vznikl na americké pevnině, ale i díky přítomnosti řady prvků typických pro původní černošskou a indiánskou hudbu.

Dílo zkomponoval Antonín Dvořák během letního pobytu v americké obci Spillville (stát Iowa), kde trávil své první prázdniny v době působení na newyorské konzervatoři. Po mnohaměsíčním pobytu v hektické atmosféře velkoměsta se ocitl v prostředí, ve kterém se cítil nejlépe: uprostřed přírody. Vesnice osídlená potomky českých emigrantů mu připomínala atmosféru jeho letního sídla ve Vysoké u Příbrami a po dlouhém odloučení byl navíc znovu ve společnosti všech svých dětí, které přijely do Ameriky na prázdniny.

Dny pohody, rodinného štěstí a pohostinnosti starousedlíků pomohly na svět mimořádně radostnému hudebnímu dílu. Celý náčrt kvartetu vznikl v zázračné rychlosti pouhých 72 hodin a celá partitura byla dílem dvanácti dnů. Na poslední straně náčrtu si Dvořák poznamenal: „Zaplať pán Bůh. Jsem spokojen. Šlo to rychle!“ Premiéra kvartetu se odehrála na Nový rok 1894 v Bostonu v interpretaci Kneiselova kvarteta. My ho uslyšíme v unikátní interpretaci dnes už neexistujícího Smetanova kvarteta (1943-1989), které hrálo ve složení: Jiří Novák a Lubomír Kostecký - housle, Milan Škampa – viola a Antonín Kohout – violoncello. Jako místo koncertu zvolila televizní dramaturgie útulné rokokové prostředí dobříšského zámku.

Napište nám