Slavnostní koncert Smetanovy Mé vlasti pod taktovkou Rafaela Kubelíka se konal v roce 1990 na Staroměstském náměstí v Praze.

Rafael Kubelík národu – tak zní podtitul koncertu, který se v červnu 1990 konal na Staroměstském náměstí v Praze. Spojené orchestry České filharmonie, Státní filharmonie Brno a Slovenské filharmonie řídila světová dirigentská legenda R. Kubelík (1914–1996), který v roce 1946 zahajoval a zároveň uzavíral první ročník festivalu Pražské jaro. Po únorovém komunistickém puči v létě 1948 emigroval, přesto dál šířil slávu české hudby a výkonného umění po celém světě. Postupně stanul v čele Chicagského symfonického orchestru, londýnské královské opery Covent Garden, Symfonického orchestru Bavorského rozhlasu a Metropolitní opery v New Yorku. Po sametové revoluci se vrátil do vlasti, aby po 42 letech v exilu znovu dirigoval Smetanovu Mou vlast – nejdříve při zahájení mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro 12. května 1990 a o měsíc později uvedl toto geniální dílo na Koncertu vzájemného porozumění v srdci památné Prahy. Tehdy mu byl udělen čestný doktorát Univerzity Karlovy v Praze a o rok později Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Stal se rovněž čestným občanem hlavního města Prahy. Byl pohřben 18. září 1996 na vyšehradském Slavíně vedle svého otce Jana Kubelíka, slavného houslisty.

Má vlast je cyklus šesti symfonických básní českého skladatele Bedřicha Smetany, inspirovaný českou historií, legendami a krajinou. Jednotlivé části Mé vlasti jsou Vyšehrad, Vltava, Šárka, Z českých luhů a hájů, Tábor a Blaník. Jedná se o Smetanovo vrcholné dílo, které vznikalo v druhé polovině 70. let 19. století. První souborné provedení celého cyklu se konalo 5. listopadu 1882 v Praze na Žofíně. Zde ho měli možnost slyšet Pražané poprvé přímo v srdci hlavního města – na Staroměstském náměstí.

Napište nám