Svědectví o událostech listopadu 1989, jak je do světa předávaly zpravodajské štáby zahraničních televizních společností.
Scénář a režie A. Hynková a V. Kunz.

V televizní videotéce je uloženo víc než dvacet hodin záznamu událostí listopadového týdne. Záběry pořídili kameramani mnoha televizních společností. To byl ten týden, kdy se Československo dostalo na první místa zahraničního zpravodajství ve všech kontinentech, kdy se do Prahy sjela téměř kompletní "1. liga" zahraničních zpravodajů: BBC, ARD, TF 1, NBC, SKY, CNN, CBS, ZDF, ITN, YLE, WTN.

"Hallo, Charlie! Připadám si tu jako doma - v Praze taky sněží. Prosím tě, zeptej se tam honem chlapců, jak včera hrálo Calgary... Opravdu? No to je báječné!... Jistě, jsem připraven. Five, four, three, two, one."

Začal přímý přenos. Kanadský reportér sedí v pronajatém studiu na Jezerce (postupně se tu všichni vystřídají) v pozadí diapozitivy s panoramatem Hradčan. Vzápětí se však objevují autentické záběry z Vyšehradu, z Národní třídy: "Hlásím se z Československa. Brutální zásah policistů proti pokojnému průvodu studentů v centru Prahy rozhoupal základy jedné z posledních komunistických bašt východní Evropy..." Na objektiv kamery dopadá obušek, který předtím srazil k zemi jednoho ze studentů. I u nás je ten záběr dobře známý. V světě jej převzaly téměř všechny televizní stanice...

Byli jsme na sebe hrdi za to vše, co následovalo. Dnes je v televizní videotéce uloženo víc než 20 hodin záznamu událostí listopadového týdne, a my můžeme konfrontovat, jak jsme ty dne jeden každý z nás prožíval - a jak nás viděl svět prostřednictvím zahraničních zpravodajů a kameramanů, kteří se neochvějně vrhali mezi obušky a kteří s námi potom celé dny trávili na náměstích, kde jsme se svorně postavili na jednu na jednu ze stránek nové učebnice dějepisu...

Napište nám