Laskavá komedie ze života polárníka, spisovatele a pábitele J. E. Welzla.
Režie a scénář: Pavel Jandourek. Hrají: Karel Adam, Dimitrij Denčev, František Derfler, Oldřiška Dočkalová a další.

Postava moravského dobrodruha a cestovatele Jana Eskymo Welzla je známa především starší generaci. Jeho vyprávění o neuvěřitelných dobrodružstvích a zážitcích za polárním kruhem postupně zpracovali redaktoři Lidových novin - Rudolf Těsnohlídek, Edvard Valenta a Bedřich Golombek. Knihy Třicet let na Zlatém severu, Po stopách polárních medvědů a Ledové povídky byly přeloženy do mnoha světových jazyků a sklízely velký úspěch. Autorem scénáře a režisérem televizního filmu Požírač medvědů je Pavel Jandourek.

Film, který vznikl v brněnském studiu České televize zachycuje období let 1928-1929. Jan Welzl přečkává zimu ve svém rodném kraji Záhřebu na Moravě. Po rozmrznutí Beringova moře se chce vrátit na Novou Sibiř. Napíše redaktorům Lidových novin Valentovi a Golombkovi, kteří se rozhodnou s ním sepsat knihu. Bedřich Golombek se za ním vydává do Záhřebu. Když se s Welzlem konečně domluví, odjíždí spolu do Brna. Welzl si v Brně získává důvěru, vystupuje v rádiu a přednáší nejen na školách, ale i v Besedním domě. Jeho vyprávění, mnohdy směšná a neuvěřitelná, jsou přijímána s velkým nadšením a aplausem.

Welzlovo vyprávění o životě za polárním kruhem je filmu ilustrováno černobílými záběry, které mají divákovi přiblížit polární končiny a život za polárním kruhem. Záběry z Dawson City pořídil televizní štáb už v roce 1994. "Polární" grotesky byly natočeny v prostředí westernového městečka Šiklův mlýn a přilehlých krajinných exteriérech na Českomoravské vysočině. Hlavní roli Jana Welzla hraje slovenský herec Július Satinský. V dalších rolích uvidíte Vladimíra Javorského, Martina Trnavského, Milana Lasicu, Ditu Kaplanovou, Jiřího Pechu, Mojmíra Maděriče, Stanislava Tříšku a celou řadu brněnských herců.

Napište nám