Fenomén Bake Off

Fenomén Bake Off

Česká republika je krásná země a my máme velké štěstí, že jsme ji zdědili po našich předcích! Důkaz leží za každým rohem, lesem či rybníkem, stačí vyšlápnout na nejbližší kopeček a začít se kochat. Není to ale jen uklidňující pastva pro oko. Zkuste si trochu „začenichat“ a hned se vám v nose i na jazyku vynoří chuť něčeho až neskutečně dobrého. Co nám to přinesl vítr z téhle strany? Je to valašský frgál nebo hanácké hertepláky, štramberská ouška nebo bíneštych? A z tamté strany jsou to miletínské modlitbičky, pardubický perník, orlický šáteček a hořické trubičky? A odtud se linou omamné vůně hodových koláčů, mrkvanců a pravých moravských táčů? Sliny se nezastavitelně houfují, řadí do zástupů a nedočkavě se ptají, kdy se konečně dostanou těm laskominám na dosah.

A to jsme ještě nezmínili buchty a buchtičky, lázeňské oplatky, koláče chodské, dvojctihodné, mřížkové, s drobenkou nebo ovocem, svítky, trhance, bábovky na všechny způsoby, štóly, beránky a mazance, vánoční cukroví, štrúdly jablkové i makové, kremeše, kremrole, jidáše, pukáče, boží milosti, košíčky, biskupské chlebíčky, pusinky, řezy, bublaniny, makovce, šátečky, větrníčky, pečené vdolky, zahýbance a kdo ví, co se všechno neukrývá v tu více či méně ohmataných domácích sešitech s osvědčenými recepty. Jestliže by nás náhodou přešla chuť na sladké, k zakousnutí máme domácí chléb s ořechy nebo podmáslím, rohlíky pěkně do růžova vypečené a mákem a solí sypané, záviny, nejrůznější tyčky, preclíky, šnečky, kroužky a kolečka, zkrátka všechno to dobré, co se dá vyndat z trouby. Je toho nepřeberně, neb platí pro naše plémě, že kdo nepeče, není Čech. Nebo spíše kdo nepeče, není česká, moravská nebo slezská babička.

Jen největší škarohlíd a trapitel sebe sama by při tomto výčtu a vzpomínce na všechny dobroty dětství nesouhlasil, že je naše země nádherná. A je velkou radostí a výzvou se všemi těmi laskominami ze všech jejích koutů, rohů, růžků i záhybů poctivě prokousat. Máme to koneckonců dané v genech, vždyť už praotec Čech se nezastavil na Řípu, aby svým lidem sdělil, že tato země stříbrem a uhlím oplývá, kdepak, pěkně se před ně postavil a začal mluvit o mléku a strdí. To se pak můžeme na hlavu stavět, ale s touhle částí naší DNA nic nenaděláme, takže nám nezbývá nic jiného než přidat svoji trošku do mlýna, tedy mouku nejlépe dvounulku, ždibet či dva másla, přiměřeně koření, nezapomenout na povidla, jindy tvaroh či mák, ti šikovnější kvasnice, předehřát si troubu a stvořit si doma pohádku, která se jen jen rozplývá na jazyku.

Peče celá země

Přijměte tedy naše pozvání a pojďte se spolu s námi vypravit na pomyslný a mlsný výlet do všech krásných míst naší země, odkud k nám přijede deset soutěžících, aby nám předvedli nejen to, jak jsou šikovní u trouby, ale aby se také pochlubili a ukázali nám všem ostatním, jaké dobroty se v jejich kraji dají ochutnat, jaké suroviny a recepty jsou pro něj typické a vyhlášené. Nepočítejte ale s žádnými profíky, kteří si zaděláváním těsta vydělávají na živobytí, naopak, půjde o ryzí amatéry, kteří sice rádi a dobře pečou, ale čistě pro potěšení své, pro radost své rodiny a blízkých. Vůbec nezáleží na tom, jaká je jejich skutečná profese, jaké mají školy a kolik jim je let, jestli jsou muži, nebo ženy, jediným kritériem je věk nad 16 let. Soutěžit tak může vnuk vedle babičky, manažer vedle paní učitelky ze školky, nástrojař se zálibou v kynutém těstě proti paní doktorce s vášní pro bábovky, ta z Opavy, ten z Vlachova Březí, jiný z Mutěnic, další z Chomutova.

Nemůžeme a nechceme vám slibovat napínavou reality show plnou osobních dramat a napětí, tento pořad má jiný cíl a smysl. Chtěli bychom vám ukázat lásku k tak zdánlivě banální „práci“, jakou je pečení. Ve skutečnosti se totiž za touto činností, na první pohled všední, skrývá mnohem více, počínaje úctou k tradicím a přírodě. Naši předci vždy pekli podle toho, co jim příroda v jejich kraji, v závislosti na ročním období, nabízela. Rádi bychom vzdali hold fascinující zručnosti lidských rukou a vyslovili uznání zápalu pro věc, který nejlepší domácí pekaři musí mít. V neposlední řadě je naším posláním zprostředkovat vám pohled na neuvěřitelné skvosty české, moravské i slezské kuchyně, které si po jejich byť jen letmém zahlédnutí budete ihned chtít doma sami upéct, neboť vůni a chuť k vám ještě poslat nedokážeme. O to více se vám pokusíme přinést co nejhezčí obrázky z kouzelného zámeckého parku, kde budeme natáčet uprostřed pohádkové zahrady. Věříme, že vybrané místo svou atmosférou přispěje k vašemu unikátnímu vjemovému zážitku. Jak jsme ale řekli, pokud budete chtít něco z dobrot ochutnat, budete muset sami přiložit ruku k dílu, v tomto případě k těstu. Jak nás totiž učí staré české pořekadlo, „bez práce nejsou koláče“. Pro nás v televizi ještě platí, že „bez práce nejsou koláčové grafy“.

Stopáž60 minut
Rok výroby 2018
 HD
ŽánrZábava