Radí celá země

V pořadu Peče celá země rozhodně neplatí, že je každá rada drahá. Radou nešetří nejen porotci, ale vzájemně si mezi sebou pomáhají i samotní soutěžící. Pro všechny je totiž největší odměnou, když se některému z nich podaří vykouzlit opravdovou dobrotu. Spoustu z těchto tipů najdete přímo v jednotlivých dílech a na webu, ale mnoho dalších jste nám napsali vy, naši diváci, když jste zareagovali na výzvu a podělili se tak s námi o své fígle a finty, které jste podědili po babičkách a maminkách, popřípadě se k nim dopracovali díky vlastní píli. Díky vám tak můžeme říci, že nejen peče, ale také radí celá země.

Jak na kynuté těsto

„Zadělat kynuté těsto může být někdy fuška. Osvědčilo se mi, že stačí suroviny zamíchat jen zlehka, nechat vše cca deset minut kynout a pak teprve těsto vypracovat do hladka. Po krátkém rozkynutí se těsto dá připravit bez velké námahy.“ Bohuslava

„Do kvásku je vždy třeba přidat cukr i sůl, ale pozor, ať se sůl nedostane přímo na kvasnice, jinak těsto dobře nevykyne.“ Lucie

„Přidávejte do buchet sádlo, budou opravdu vláčné a křupavé i druhý den.“ Iva

„Správné kynuté těsto pruží a je hebké jako peřina.“ Jana

„Babička mi vždy kladla na srdce, že správně promíchané kynuté těsto dělá puchýře a nakynout musí jednonásobek původního objemu.“ Marcela

Jak na pečící papír

„Mám trik, jak udržet pečící papír na plechu. Nepoužívám jistě dobře míněnou radu – papír zmuchlat, namočit a pak zase narovnat – ale něco o mnoho jednoduššího. Jednoduše papír v rozích nařasím, podržím jednou rukou a druhou připevním kancelářskými klipsy na spisy. Poté, co je těsto na místě, klipsy sundám. Kdyby se zapomnělo, ani to moc nevadí, klipsy jsou kovové.“ Kristina

„Mám vychytávku na pečení štrúdlu z listového těsta na pečícím papíře. Pečící papír z obou stran štrúdlu zvednu, načechrám a pomačkám, aby bylo těsto po stranách v mírné kolíbce. Vytvořím tak zábranu, aby se mi netrhaly boky, když přeženu množství jablečné strouhanice vložené dovnitř štrúdlu, my totiž máme rádi hodně jablek.“ Marcela

Jak na máslový krém

„Jednu babiččinu radu používám dodnes. Když se při šlehání zdrcne krém, nebo jsou v něm hrudky másla, což se může stát každému, stačí rozehřát kousek másla a ještě teplé rozpuštěné máslo tenkým pramínkem vlévat, za stálého šlehání, do krému. Krém se krásně spojí. Tímto trikem je možné zachránit hodně.“ Jitka

„Máte-li krém, který se šlehá z másla, cukru a vařeného pudinku, tak jestliže při šlehání několikrát přidáte pár kapek studené vody, tak krém nabyde a bude jemný.“ Jana

Jak na citronovou kůru

„Pokud používáte citron třeba na limonádu a nepotřebujete ho tam dát nutně s kůrou, doporučuji kůru ostrouhat, dát do malé, neprůhledné skleničky, zakápnout trochou citronové šťávy, zasypat vanilkovým cukrem a umístit do ledničky. Tak budete mít kdykoliv k dispozici krásně voňavou kůru, která bude mít i velmi dlouhou trvanlivost. Odkoukáno od jedné pekařky z Moravy.“ Daniela

„Do sladkých těst přidávejte citronovou kůru, nejlépe čerstvou. Zlepšuje chuť a stravitelnost.“ Marcela

„Babička mě vždy učila strouhat do lineckého těsta kůru z citronu. Když nemám po ruce citron, používám i pomeranč. Kůru vždy umývám octem.“ Marcela

Jak na plech a formy

„Naučila jsem se místo strouhanky na vysypávání plechu používat jemně mletý kokos, buchta má pak lehce kokosovou příchuť a je daleko chutnější.“ Dáša

„Formy jsem se naučila vystříkávat olejem ve spreji. Je to rychlé a velmi dobře to funguje. Formu ráda vysypávám kokosem nebo mletými oříšky.“ Marcela

„Babička říkala, že se nemá bouchat plechem, aby se buchta nesrazila. Tedy pokaždé nesu plech jako mimino.“ Kateřina

„Moje manželka potře plech na několika místech nepatrně olejem nebo sádlem, papír se přilepí a neklouže po plechu.“ Václav

Jak na „to“…

„Do těsta na mřížkový koláč nastrouhejte jednu vařenou bramboru. Těsto je pak krásně vláčné a není suché.“ Vlasta

„Babička říkávala, abych přidával vodu k beránkovi, když se peče, je potom víc nadýchaný.“ Luboš

„Když pečete věnečky, neotevírejte troubu, postříkejte si pečící papír lehce vodou.“ Lucie

„Pokud máte problém, že chtějí jíst všichni patičky štrúdlu, tak udělejte každému malou šištičku a budou všichni spokojeni.“ Marcela

„U koláčů, kde se kombinuje více druhů náplní je potřeba vždy si ohlídat jejich teploty. Žádná nesmí být výrazně teplejší, než ty ostatní.“ Marcela

„Korpus na dort vždy peču ve dvou ráfcích. Pokud těsto naleji do jedné formy, nikdy není tak nadýchané a vysoké, jako když těsto rozdělím na dva korpusy.“ Marcela

„Aby nebyl mák suchý, dá se zjemnit tvarohem a povidly.“ Marcela

„U dortu, kde se používá navrch želé, je potřeba nezapomenout, že korpus nasává z želé vlhkost, a tak je nutné vždy udělat nějakou vhodnou mezivrstvu. Mně se osvědčila nejvíce slabá vrstva čokolády s oříšky.“ Marcela Doležalová

„U výroby domácího marcipánu doporučuji nanášet vodu do těsta jen pomocí namáčení rukou do vody, tím snadněji ohlídáte správnou konzistenci těsta. Doporučuji hotový marcipán dobře balit do sáčku a rychle použít. Jinak vyschne a už nejde moc dobře znovu zpracovat.“ Marcela

„Na chlazení cukrářských výrobků je možné použít studený vzduch ve spreji. Používá se například k tomu, aby rychleji zatuhla čokoláda.“ Hana

„Když přenášíte těsto z válu, namotejte si ho na váleček.“ Lucie

„Koláče dostanou lepší barvu, když je potřeme bílkem rozmíchaným s medem.“ Jitka

„Babička mě učila, že při pečení je na kilo mouky půl lžíce soli.“ Jana


Pečení má pro mnoho začátečníků nádech tajemna, vždyť je to vlastně zázrak, jak některé těsto dokáže nakynout, jiné zůstat hebké a vláčné, nebo jako obláček, a další do sebe natáhnout tu spoustu dobrot, se kterými ho zkušený cukrář propojí. Pro neznalé je to zkrátka téměř alchymie, do které se bojí pustit, aby snad, nedej bože, nedošlo v kuchyni k nějaké katastrofě. Přitom často stačí dobrá rada od mistrů vařečky.

Mirka radí

Mirka radí

Soutěž byla ukončena, výhercům gratulujeme!

Výherci

Děkujeme všem za zaslané rady a triky! Balíček s dárkovými předměty s logem pořadu Peče celá země získávají Václav Štětka z Pelhřimova, Jitka Báčová ze Sezemic, Bohuslava Trumberová z Radslavic, Marcela Hlavová z Liberce a Jana Soukalová z Libočan. Gratulujeme!

Pravidla soutěže