Jak uchovat čerstvá vejce, jak chovat spokojené slepice a kterou tajnou přísadou vylepšit poctivý slepičí vývar. Nový magazín o dovednostech našich předků. Režie: V. Karas, P. Ležáková a J. Berka

Obsah dílu

Přehrát vše

Zdravá domácí vajíčka jsou v kuchyni hotový poklad. Přineseme tipy, jak se dobře starat o slepice, a čím jim vylepšit krmení. Ukážeme si, jak naše babičky ukládaly vejce do pšenice anebo do vápna. Uvaříme si poctivý a léčivý slepičí vývar. A poradíme, proč a jak držet ozdravný předjarní půst po vzoru našich předků.


Rady a tipy

Jak uchovat vejce čerstvá

Pokud máme vajíčka z domácího chovu, je pravděpodobné, že na nich najdeme zbytky slepičího trusu. Větší kusy odstraníme, ale vajíčko nemyjeme – připravili bychom skořápku o jeho přirozenou ochrannou vrstvu. Póry ve skořápce by se otevřely a vajíčko by se rychleji kazilo. Vejce tedy omyjeme až těsně před použitím. » Číst více


Domácí lékař

Půst, tradice našich předků

Po masopustním hodování naši předkové drželi čtyřicetidenní půst, kdy až do Velikonoc nejedli maso s výjimkou ryb. A sami na sobě vypozorovali, že půsty mají očistné a blahodárné účinky na jejich zdraví. » Číst více


Stopáž26 minut
Rok výroby 2018
 P ST AD HD
ŽánrMagazín