MUDr. Zdeněk Susa a Matěj Ruppert hledají souvislosti – skutečné či pravděpodobné – piva a významných osobností nejen českých dějin a kultury. Režie P. Krejčí

Navštívíme pivovary Broumov, Olivětín, Trutnov a bývalý zámecký pivovar v Litomyšli. Zmíníme se i o pivovaru v Náchodě.

Z technologie se budeme zajímat o proces dokvašení, který se děje v ležáckém sklepě. Budeme zjišťovat, proč se pivo filtruje a někde i pasterizuje.

Povíme si, jak trutnovští měšťané hlídali dodržování práva mílového, a jak na to doplatil zeman Zilvar z Vlčic. Budeme podrobně sledovat cestu Jezulátka po Čechách a zjistíme, že před tím, než se stalo Pražským, bylo už pardubickým a litomyšlským.

Z pivovarského názvosloví nás upoutá pojem „hašpulant“ a zjistíme, že hašpulantem v Trutnově byl jistý Václav Havel.

Začteme se do renesanční knihy Regiment zdraví Hendrycha Rankovia a prozkoumáme vliv piva na průběh bitvy u Trutnova roku 1866. Při té příležitosti srovnáme obranné možnosti pivovarů s možnostmi betonových pevností stavěných před druhou světovou válkou a vyslovíme se ve prospěch piva, protože trutnovské pivo prokazatelně zdrželo nepřátelský vpád do země, zatímco betonové pevnosti nikoliv.

Konečně pohovoříme o pitném režimu a uvážíme, jak dalece je možno tekutiny hradit pivem.


Osobnosti

Václav Havel

V roce 1974 budoucí prezident pracoval devět měsíců v trutnovském pivovaře. » Číst více


Slovníček

Dokvašení

Jedná se o konečnou fázi přípravy piva v pivovaře. Odehrává se v ležáckém sklepě. » Číst více


Stopáž27 minut
Rok výroby 2019
 P ST HD
ŽánrDokument