Vína s chutí historie

Ryzlink rýnský

Odrůda Ryzlinku rýnského pochází z údolí horního toku Rýna a její pěstování v této oblasti je možné doložit od roku 1435.

Zajímavé je, že pravý potenciál této odrůdy byl odhalen až v roce 1775, kdy mniši benediktinského kláštera v Porýní shodou okolností sklidili Ryzlink později než obvykle. Většina bobulí byla tou dobou napadena ušlechtilou plísní šedou, neboli botrytidou, která dodala vínu nezaměnitelnou chuť. To je důvod, proč jsou hrozny této odrůdy sklízeny začátkem listopadu. Nejlépe se odrůdě daří v chladnějších skalnatých oblastech a suchých svazích, kde se vytváří mlhy podporující výskyt Botrytidy.

Barvu má Ryzlink rýnský žlutohnědou a jeho chuť i vůně vám připomene léto a chutě jablka, pomeranče, nebo citronové kůry. Mladší vína této odrůdy jsou chutí i vůní bohatší a originálnější, rozehrává se v nich hravá souhra chuti medu, marcipánu, rozinek či lipového květu. Jakostní „RR“ podávejte s tučnějším, nebo uzeným masem. K botrytickým sběrům přijdou vhod dezerty, kabinetní vína k telecímu masu a pozdní sběry k rybám.


Přejít na obsah dílu