Dotazník pro Davida Eliáška

Máte svůj oblíbený styl, designéra nebo dobu, která je vám nejbližší?

Líbí se mi styl, který bych popsal jako elegantní industriál. Možná se vám to bude zdát zvláštní, ale podle mě je velmi útulný. Rád v interiéru pracuju s kovem a dřevem, ale také mě baví vyhrát si s povrchovými úpravami stěn. Není nutné zařizovat si byt špičkovým designem a tvářit se u toho smrtelně vážně, kouzlo designových solitérů vidím právě v tom, plastová židle dokáže rozstřelit i konzervativně zařízený pokoj a dát mu šmrnc. Konkrétní design bych nejmenoval, ale mám rád autory s osobitým rukopisem.

S jakými chybami, nešvary, zlozvyky nebo mýty se v českém bydlení nejčastěji setkáváte?

Když jdete po ulici a díváte se lidem do oken, pořád ještě vidíte výmalby křiklavými barvami – tam nemůže být příjemně! Nemám nic proti sytým barvám, ale když jimi vymalujete všechny stěny včetně stropu, tak se tam za chvíli zblázníte.

Taky je mi líto, že při zařizování nových bytů lidi neuvažují v nějakém konceptu. Nepřemýšlí o tom, co už třeba mají a co by se k tomu hodilo… ale chovají se jak malé děti v cukrárně. Jdou a kupují vše, co se jim líbí, bez ohledu na to, jestli na sebe ty věci navazují, vytvářejí nějaký styl a budou společně působit harmonicky.

Co je pro vás při tvorbě návrhu inspirací? Oblíbené barvy?

Respekt k architektuře domu a zachovalým původním prvkům bytu, to je základ. Baví mě, když je můj klient nějakým způsobem svůj a po konzultaci s ním společně přijdeme na to, co se k němu bude nejvíce hodit.

Doplňte: Chtěl bych bydlet jako…

… Geoffrey Bawa. Navštívil jsem jeho fantastickou zahradu na Srí Lance, která tvoří kompozici domků, zahrad, teras, schodišť, palouků, hájů, vodních ploch, skulptur a odpočinkových míst. Takhle bych, s vyhlídkou do vlastní krajiny, jednou rád snídal.