TV program Osobní program  
U nás v Evropě
Předchozí díl další díly Následující díl
PST4:3  
reklama
Hledat všechna vysílání:
pořadu / tohoto dílu
/ivysilani/1167776154
E-mailová adresa:
unasvevrope @ceskatelevize.cz
Stopáž: 28 minut
Rok výroby: 2006
Další zdroje:

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 4443

ČT2 U nás v Evropě pátek 27. 10. 2006 21:20
 Přidat do Osobního programu Nastavit připomenutí

Velká Británie - řidič taxíku

Pětačtyřicetiletý Mark Acres žije se svou rodinou v obci Chiselhurst nedaleko Londýna. Licenci řidiče tradičního londýnského taxíku získal před osmnácti lety a profesi by neměnil. Nebylo to jednoduché, na zkoušky z místopisu se musel naučit 486 tras Londýnem a trvalo mu to přes tři roky. Taxík má vlastní – vejde se do něj gentleman s cylindrem na hlavě i cestující na vozíku a za předním sklem nesmí chybět fotografie dvou dospělých dětí – Kate, která studuje ekonomii na univerzitě, a Joea, čerstvého maturanta a slibného rockového muzikanta. Mark hodně pomáhá i svojí ženě Ruth, která je profesionální pěstounkou opuštěných dětí. U Acresových tak určitou dobu tráví děti odebrané problémovým rodinám a Mark s Ruth je učí všem důležitým návykům, než děti odejdou k adoptivním rodičům. Srdcem je Mark přece jen hlavně řidič taxíku, ale je fakt, že umí i vařit – nám uvařil anglický cottage pie.

Cottage pie – zapečené hovězí

Tradiční anglická kuchyně zná řadu zapékaných jídel s masovým základem. Mark má rád hovězí mleté maso upravené jako cottage pie a připomněl nám, že kdyby ve stejném jídle bylo maso jehněčí nebo skopové, říkal by mu shepherd's pie, tedy něco jako pastýřská pečeně nebo nákyp.

Klikněte pro větší obrázek Klikněte pro větší obrázek Klikněte pro větší obrázek Klikněte pro větší obrázek

Ingredience:
mleté hovězí maso, cca 500 g
1 mrkev
1 cibule
česnek podle chuti
mražený hrášek – 1 sáček
hovězí vývar – 1 až 2 kostky
olej (Mark používá olivový, ale může být i jiný rostlinný)
sůl, pepř
brambory, mléko, máslo na bramborovou kaši
1 rajče
omáčka – houby, cibule, česnek, vývar nebo instantní hovězí omáčka

Nejprve očistí mrkev, cibuli a česnek, naseká je nadrobno, přidá hrášek a osmaží na pánvi na trošce oleje. Pak přidá mleté maso a zalije je vývarem z jedné kostky a nechá chvíli podusit. Když se směs propojí, přendá maso se zeleninou do pekáče a nechá péct při vysoké teplotě – na Markově sporáku tak na šestém, sedmém stupni – dalších asi 20 minut.
Mezitím si připraví bramborovou kaši z uvařených brambor, mléka a másla. Když je hotová, Mark ji rozprostře nahoru na maso do pekáče. Na ni položí několik plátků nakrájených rajčat a znovu dá zapéct do trouby.
Pak si připraví omáčku – nakrájí na plátky houby (třeba žampiony) a spolu s plátky cibule a česneku je osmaží na pánvi. Přilije k nim buď instantní hovězí omáčku – Britové rádi vaří s pomocí polotovarů – anebo trochu hovězího vývaru z kostky a všechno nechá ještě provařit.
Když je maso s kaší pěkně zapečené, každá porce se polije omáčkou a může se podávat. Jak říká Mark, chutná to opravdu skvěle.