TV program Osobní program  
U nás v Evropě
Předchozí díl další díly Následující díl
ST4:3 10:32
reklama
Hledat všechna vysílání:
pořadu / tohoto dílu
/ivysilani/1167776154
E-mailová adresa:
unasvevrope @ceskatelevize.cz
Stopáž: 28 minut
Rok výroby: 2006
Další zdroje:

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 4443

ČT24 U nás v Evropě středa 27. 12. 2006 10:30
 Přidat do Osobního programu Nastavit připomenutí

Malta – majitel baru

Jednačtyřicetiletý Richard Caruana se narodil v přístavní čtvrti Saint Julians na Maltě. Jeho otec tu po druhé světové válce založil malý bar U Dicka, kam chodili na drink hlavně vojáci anglické posádky. Malta byla dřív britskou kolonií a i dnes si na její tři obydlené ostrovy jezdí odpočinout hlavně turisté ze Spojeného království. Bar U Dicka přežil obnovenou nezávislost Malty i její vstup do Evropské unie, i když třeba Richard vidí na členství v Unii jen samé vady. Spolu s bratrem Marcem převzal bar po otci před čtyřiadvaceti lety a snaží se přilákat místní rybáře na snídani a turisty na oběd či večeři. Starosti mu dělá ztenčující se počet návštěvníků z Evropy i nové vyhlášky, které musí dodržovat. Zákazníky láká na typicky maltskou specialitu na jídelním lístku – králíka na víně a pivě.

Králík na maltský způsob

Ingredience:
1 rozporcovaný králík
kostka hovězího bujónu
olej, česnek
červené víno, pivo
bobkový list, sůl, pepř
worchesterová omáčka

Klikněte pro větší obrázek Klikněte pro větší obrázek Klikněte pro větší obrázek Klikněte pro větší obrázek

Staženému králíkovi odsekneme hlavu a nohy a naporcujeme ho na menší kousky. Vložíme maso do mísy a na něj nasekáme česnek. Osolíme a opepříme, postříkáme worchesterovou omáčkou, zalijeme trochou oleje a vložíme několik bobkových listů. Na směs nalijeme dvě deci červeného vína a pořádne prohněteme. V této marinádě necháme maso hodinu a půl odležet, čím déle, tím lépe.

Kousky králíka pak osmažíme v rozpáleném oleji. K němu přidáme i česnek z marinády a počkáme, až maso zhnědne.

Pak k němu přilijeme pivo a hovězí vývar z jedné kostky a necháme vše trochu povařit. Můžeme použít i zbytek marinády a všechno asi hodinu a půl zlehka vaříme na mírném ohni.

Když je maso hotové, můžeme k němu podávat zeleninový salát. Maltský králík je výborný i s hranolky.