Kaarina Koski a Martti Söderström bydlí v dřevěném domku na severním předměstí Helsinek. Jejich děti, devítiletý Iikka a sedmiletá Elli, to odtud mají do obecní školy jen kilometr a blízko je i les na hraní a běžkování. Martti je chemik a v laboratoři zkoumá chemické zbraně, Kaarina si dělá doktorát z folkloristiky na Helsinské univerzitě. Sbírá lidové pověsti a svůj život si bez vědecké práce neumí představit, přestože je špatně placená. Dovolenou tráví rodina většinou ve Finsku. I blízko Helsinek se totiž dají najít jezera, lesy i nekonečné mořské pobřeží. Dlouhou zimu přežívají Söderströmovi ve zdraví díky malé zahradní sauně. Takovou mají skoro všichny rodiny ve Finsku – čtvrtina Finska leží za polárním kruhem a zima je tu pořádná.
Chcete porovnat ceny potravin v ČR s cenami ve Finsku?
(1 EUR = 30 Kč, orientační přepočet)
vejce
10 ks
0,99
29,70
mléko
2×1 l
0,66
19,80
0,66
19,80
sýr
1 kg
5,99
179,70
margarín
1,59
37,70
vepřové kotlety
475 g
3,32
99,60
chléb černý žitný
1,19
35,70
olej řepkový
0,5 l
1,30
39,00
mouka
2 kg
0,50
15,00
cukr
1 kg
0,95
28,50
káva
500 g
1,95
58,50
pivo
12×330 ml
9,95
298,50
knäckebrot
0,99
29,70
zálivka na salát
1,75
52,50
müsli
500 g
2,39
71,70
jasmínová rýže
1 kg
2,10
63,00
rajčata
2,87
86,10
okurka
1,57
47,10
paprika
0,56
16,80
paprika
0,76
22,80
jahodový jogurt
1,95
58,50
rýžový puding
1,50
45,00
šunka
1,79
53,70
pirožky
2×10 ks
1,29
38,70
1,29
38,70
banány
2 ks
0,49
14,70
Celkem:
50,35 € = 1510,50 Kč
Pečený losos se zeleninou
Finové rádi a hodně jedí ryby, což v zemi tisíců jezer nepřekvapuje. Čerství lososi, sledi, tresky i candáti jsou k dostání třeba v hlavní helsinské tržnici a jejich příprava je snadná. Recept na pečeného lososa se zeleninou získala Kaarina od nevlastní matky svého muže. Vynechává jen bílé víno, protože jak říká, to není finská tradice.
Mrkev nakrájíme na drobná kolečka a vložíme do pánve na trochu oleje. Pak přidáme na kostičky nakrájený celer a promícháme s mrkví. Zeleninu necháme chvíli podusit a mezitím nadrobno nakrájíme omytý pórek a přidáme do pánve. Když zelenina trochu změkne, vlijeme do ní asi půl deci smetany, osolíme ji a ještě necháme prohřát. Lososa položíme na plech na pečící papír. Rybu nemyjeme, protože by ztratila chuť, jenom papírem otřeme. Lososa můžeme posolit, nahrneme na něj zeleninu z pánve a celou rybu jí rovnoměrně přikryjeme. Pak všechno zalijeme zbylou smetanou, jsou jí asi dvě deci, a tím se vytvoří kolem ryby chutná omáčka. Když je trouba dost rozpálená, plech s rybou do ní vložíme a dáme péct na 200 stupňů asi na půl hodiny. Kaarina k pečenému lososu podává brambory vařené ve slupce a jednoduchý zelený salát.