TV program Osobní program  
U nás v Evropě
Předchozí díl další díly Následující díl
PST4:3 30:63
reklama
Hledat všechna vysílání:
pořadu / tohoto dílu
/ivysilani/1167776154
E-mailová adresa:
unasvevrope @ceskatelevize.cz
Stopáž: 28 minut
Rok výroby: 2006
Další zdroje:

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 4443

ČT24 U nás v Evropě pátek 28. 4. 2006 17:30
 Přidat do Osobního programu Nastavit připomenutí

Jak se vaří v Evropě Estonsko

Klikněte pro větší obrázek

Ülle a Raigo Juhansonovi žijí v lázeňském městečku Pärnu na jihozápadě Estonska. Tradiční dřevěný domek zdědili po Raigově dědečkovi a vlastními silami opravili. Doma ale moc nejsou, Raigo je řidič kamiónu a s nákladem jezdí po celém Pobaltí. Ülle pracuje jako obchodní zástupce, nabízí domácí potřeby obchodníkům v jižním i středním Estonsku a denně ujede i stovky kilometrů. Naštěstí děti jsou už velké – šestnáctiletý Henri je přes týden v internátu na učilišti a o rok mladší Dorit chodí na gymnázium. Hraje závodně basketbal za dorostenky i ženy a většinu času tráví na tréninku a na zápasech. Juhansonovi jsou vůbec sportovně založení, v zimě lyžují a v létě jezdí na kolečkových bruslích. Ve volném čase se celá rodina věnuje výcviku psa – německý ovčák Cézar je totiž tak trochu hlavou rodiny.

Klikněte pro větší obrázek

Chcete porovnat ceny potravin v ČR s cenami v Estonsku?

(1 EEK = 2 Kč, 15 EEK = 1 EUR, přibližný převod, ceny v Kč jsou zaokrouhleny na desetihaléře)

rajčata   10,46 20,90
  1kg 24,90 49,80
okurka   19,66 39,30
  1kg 33,90 67,80
banány   20,41 40,80
  1 kg 18,90 37,80
mandarinky   17,94 35,90
  1 kg 17,90 35,80
listový salát   9,50 19,00
salám točený 504 g 20,11 40,20
šunka 462 g 32,29 64,60
salám biskupský   32,72 65,40
mleté maso 616 g 21,50 43,00
kuřecí stehna 42,30 84,60
hovězí pečeně 524 g 39,25 78,50
tallinnský jemný chléb   7,50 15,00
hrozinkový chléb   6,70 13,40
žitný chléb 330 g 7,90 15,80
žitné bochníčky   6,90 13,80
semínkové bochníčky   7,90 15,80
zlatý toastový chléb   8,90 17,80
tavený sýr s pepřem   9,90 19,80
sýr Atlet 456 g 34,61 69,20
sýr plátkový holandský   16,90 33,80
sýr feta   33,90 67,80
uzený sýr   18,90 37,80
majonéza   23,90 47,80
selské máslo 185 g 9,90 19,80
  (2×) 9,90 19,80
margarín   10,90 21,80
vejce 10 kusů 13,50 27,00
řepkový olej 1 l 18,90 37,80
olivový olej 0,5 l 69,90 139,80
káva 500 g 34,90 69,80
cukr 1 kg 13,90 27,80
pivo tmavé 0,5 l 10,90 21,80
pivo (4×0,5 l) 29,90 59,80
záloha za lahve   4,00 8,00
mléko 1 l 5,80 11,60
smetana do kávy 500 ml 8,80 17,60
zakysaná smetana 20%   9,50 19,00
jogurt 1 l 14,90 29,80
perlivá voda 1,5 l 7,90 15,80
záloha na láhev   1,00 2,00
jablečný džus 1 l 13,90 27,80
plastové tašky   4,00 8,00
Celkem: 762,75 EEK = 1525,50 Kč = 50,85 EUR

Jídlo z jednoho hrnce na estonský způsob

Klikněte pro větší obrázek

Ülle i Raigo jsou čtyřicátníci a ještě mají v živé paměti poměry za Sovětského svazu, kdy byl všeho zboží nedostatek a lidé byli závislí na tom, co si vypěstovali. Z té doby zůstal Estoncům zvyk dělat si doma velké zásoby cukru a brambor, a také uvařit z toho, co právě je. Ülle nám jako typické národní jídlo představila zeleninový hrnec s mletým masem. Každá rodina ho vaří podle toho, co zrovna má na zahrádce – Ülle do něj dala tuřín, připravit se dá ale i s květákem nebo třeba řepou.

Ingredience:
tuřín
mrkev
brambory
hlávka zelí
mleté hovězí a vepřové maso
sůl
citronový pepř

Do jednoho hrnce se zelenina dává podle tvrdosti. Začneme tuřínem – půlku oloupeme a nakrájíme na kostky. Dáme je do horké osolené vody do hrnce a pomalu vaříme. Mezitím oškrábeme čtyři větší mrkve, nakrájíme na kolečka a přidáme k tuřínu. Zelenina nesmí ve vodě plavat, musí se jenom dusit, sotva ponořená ve vodě. K mrkvi přidáme oloupané nakrájené brambory a celou směs dostatečně osolíme a opepříme citronovým pepřem. Pak přidáme najemno nakrájené zelí, přilijeme vodu a celé zase přiklopíme pokličkou a dusíme asi dvacet minut.

Když je všechna zelenina měkká, vmícháme do ní směs mletého masa. Tu připravíme tak, že na oleji rychle osmažíme mleté vepřové a hovězí maso, osolíme a opepříme citronovým pepřem.

Když masovou směs vmícháme do zeleniny, je jídlo skoro hotové. Zbývá jenom dochutit čerstvým koprem a můžeme servírovat. Ülle k jídlu podává ještě zakysanou smetanu nebo kečup a majonézu. Spiklenecky dodává, že děti by tuřín samotný nikdy nejedly, i když je velmi zdravý, ale když se zamíchá do jednoho hrnce s masem, ani nevědí, že tam byl.