TV program Osobní program  
U nás v Evropě
Předchozí díl další díly Následující díl
PST4:3 30:63
reklama
Hledat všechna vysílání:
pořadu / tohoto dílu
/ivysilani/1167776154
E-mailová adresa:
unasvevrope @ceskatelevize.cz
Stopáž: 28 minut
Rok výroby: 2006
Další zdroje:

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 4443

ČT24 U nás v Evropě pátek 31. 3. 2006 17:30
 Přidat do Osobního programu Nastavit připomenutí

Jak se vaří v Evropě Španělsko

Ramón Cano a Nuria Serra mají pronajatý menší byt v Gracii, staré čtvrti v srdci Barcelony. Jejich děti, osmiletá Andrea a desetiletá Paola, se v rušném centru nemají kde proběhnout, proto všichni jezdí o víkendu do Pyrenejí, kde si na hypotéku pořídili letní byt. Ramón vůbec hodně cestuje – je ředitelem marketingu v japonské společnosti na vzduchotechniku. Nuria pracuje pro nevládní organizaci jako sekretářka a času pro rodinu má mnohem víc. Ráda hraje basketbal stejně jako starší dcera Paola. Malá Andrea jezdí na koni a hraje školní divadlo. Díky Ramónovým příjmům si žijí velmi dobře, ale jako typičtí Katalánci se snaží i něco ušetřit a myslet na budoucnost.

Chcete porovnat ceny potravin v ČR s cenami ve Španělsku?

(kurz 1 EUR = 30 Kč, orientační převod)

Mléko 1 l 0,55 € 16,50 Kč
Sýr strouhaný 1,99 € 59,70 Kč
Máslo 125 g 1,45 € 43,50 Kč
Přírodní jogurty 4 ks 0,92 € 27,60 Kč
Cukr 1 kg 0,95 € 28,50 Kč
Káva 250 g 1,39 € 41,70 Kč
Chléb 0,69 € 20,70 Kč
Mouka 1 kg 0,39 € 11,70 Kč
Olivový olej 1 l 4,19 € 125,70 Kč
Kuře 2,41 € 72,30 Kč
Ančovičky 100 g 3,85 € 115,50 Kč
Šunka 3,72 € 111,60 Kč
Sýr krájený 0,59 € 17,70 Kč
Vejce 12 ks 0,89 € 26,70 Kč
Pivo 4 ks 1,96 € 58,80 Kč
330 ml 0,49 € 14,70 Kč
Těstoviny Penne 500 g 0,85 € 25,50 Kč
Čočka sterilovaná 0,68 € 20,40 Kč
Cizrna sterilovaná 0,73 € 21,90 Kč
Fazole sterilované 0,73 € 21,90 Kč
Lilek 680 g 0,92 € 27,60 Kč
za 1 kg 1,35 € 40,50 Kč
Papriky 1115 g 2,44 € 73,20 Kč
za 1 kg 2,19 € 65,70 Kč
Pomeranče 1 kg 1,99 € 59,70 Kč
Artyčoky 1060 g 2,00 € 60,00 Kč
za 1 kg 1,89 € 56,70 Kč
Rajčata 0,64 € 19,20 Kč
za 1 kg 0,99 € 29,70 Kč
Brambory 3 kg 1,75 € 52,50 Kč
Cibule 1 kg 1,15 € 34,50 Kč
Banány 0,58 € 17,40 Kč
za 1 kg 1,95 € 58,50 Kč
Olivy 1,95 € 58,50 Kč
Celozrnné chlebíčky 1,35 € 40,50 Kč
Sušenky 2,55 € 76,50 Kč
Nutella 1,93 € 57,90 Kč
Rýže 250 g 1,09 € 32,70 Kč
Těstoviny do polévky 500 g 0,37 € 11,10 Kč
Bujón v prášku 0,99 € 29,70 Kč
Celkem: 50,68 € = 1 520,40 Kč

Španělská tortilla

Většinou se připravuje z brambor, ale můžou se do ní přidat i lilky, papriky nebo jiná zelenina. Pro španělskou kuchyni je typická snadnou přípravou – Španělé, Katalánce nevyjímaje, totiž mají skvělou gastronomii, ale doma moc nevyvařují. Tortillu najdete na jídelním lístku katalánských restaurací často mezi tapas, tedy předkrmy. Naše rodina si ji ale často dává k večeři, a to teplou i studenou.

Ingredience:
1 velká cibule
5 větších brambor
6 vajec
olivový olej na smažení
sůl 

Nuria nejdřív nakrájí cibuli na kroužky a syrové brambory na kostičky. Nemá ráda, když olej z pánve prská ven, proto si směs na tortillu připravuje v kuchyňském robotu, kam se k oleji dává i stejné množství vody. Tradičně se ale tortilla dělá v hluboké pánvi. Olej se nalije až k okraji pánve a když je rozpálený, dá se do něj smažit nakrájená cibule a brambory. Všechno se to smaží asi dvacet minut. Když jsou brambory trochu měkké, stáhnete pánev z plotny a přebytečný olej slijete. Rozšleháte šest vajec a trochu je osolíte. Ve velké míse promícháte rozšlehaná vejce s usmaženou směsí cibule a brambor. Do pánve dáte malou trošku oleje a rozpálíte ji na středním plameni. Pak nalijete směs zpátky na pánev a začnete smažit. Nuria směs propichuje vařečkou, aby vajíčka stekla až dolů ke dnu pánve a dobře se propekla. Nejnáročnější na tomto receptu je tortillu v pánvi otočit – Nurii se to ne vždycky podaří, proto si pomáhá přiklopeným talířem. Pak se tortilla dopeče z druhé strany a může se podávat. Nuria k ní ještě v topinkovači opeče krajíce bílého chleba, potře je půlkou zralého rajčete a pokape olivovým olejem. Navrch dá ančovičky a olivy. Ramón si k tomu dává i kousek bílého sýra.
Katalánský předkrm Escaribada

K tortille je velmi chutné zakousnout také escaribadu, což je typické katalánské jídlo. Katalánci jedí hodně zeleniny z produkce svého kraje a v naší reportáži si můžete všimnout, že lilky i papriky dosahují obřích rozměrů. Zelenina se jí čerstvá, ale také se s oblibou nakládá nebo zapéká v troubě.

Potřebujete:
3 velké červené papriky
2 větší lilky
olivový olej
sůl

Nuria zeleninu před zapečením nemyje, jen papriky i lilky utře papírovou utěrkou a celé je dobře potře olivovým olejem. Pak je vloží do trouby předehřáté na 200 až 220°C na plech vyložený alobalem, protože lilky i papriky pustí hodně šťávy. Tam se pečou tři čtvrtě hodiny až hodinu a během té doby se musí aspoň jednou otočit, aby se nepřipalovaly. Když se upečou, nechá je Nuria vychladnout a pak je roztrhne napůl. Odstraní slupku, vyjme vnitřky lilků a naskládá je na talíř. U paprik odstraní slupku, přebytečnou šťávu i zrníčka a nechá si jenom měkký vnitřek. Nakonec se lilky i papriky trochu osolí a zakapou panenským olivovým olejem. Kdo má rád kyselejší chuť, může přidat i pár kapek octa.