TV program Osobní program  
U nás v Evropě
Předchozí díl další díly Následující díl
PST4:3  
reklama
Hledat všechna vysílání:
pořadu / tohoto dílu
/ivysilani/1167776154
E-mailová adresa:
unasvevrope @ceskatelevize.cz
Stopáž: 28 minut
Rok výroby: 2006
Další zdroje:

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 4443

ČT2 U nás v Evropě pátek 17. 3. 2006 21:25
 Přidat do Osobního programu Nastavit připomenutí

Jak se vaří v Evropě Itálie

Představíme Vám rodinu Loiudice z Milána. Antonella a Tony pocházejí z jihu Itálie, potkali se ale na severu, kam oba přišli za prací a v Miláně už společně zůstali. Oba pracují na úřadech. Mají dvě děti – sedmnáctiletou Giadu a čtrnáctiletého Ivana – které studují na střední škole. Jako správná italská rodina žijí fotbalem, Tony je trenér a Ivan hraje v jednom mužstvu. Volný čas rádi tráví s přáteli, kteří jim nahrazují širší rodinu. Důležitá je v jejich životě také móda, dobré jídlo a pití. A na jedno dobré italské jídlo dostanete od Antonelly recept.

Chcete porovnat ceny potravin v ČR s cenami v Itálii?

(přibližný přepočet: 1 € = 30 Kč)

Špagety 1 kg 0,99 € 29,70 Kč
Mouka 1 kg 0,42 € 12,60 Kč
Loupaná rajčata 500 g 0,65 € 19,50 Kč
  1,30 € 39 Kč
Olej olivový 1 l 4,40 € 132 Kč
Ocet 0,5 l 0,89 € 26,70 Kč
Minerální voda 1 l 0,45 € 13,20 Kč
  2,70 € 79,20 Kč
Sušenky 1 balení 1,85 € 55,50 Kč
Briošky 1 balení 1,40 € 42 Kč
Káva 0,5 kg 3,60 € 108 Kč
Cukr 1 kg 0,78 € 23,40 Kč
Víno  0,75 l 3,50 € 105 Kč
Pivo 6×0,33 l 2,20 € 66 Kč
Vajíčka 6 ks 1,60 € 48 Kč
Mléko 1 l 1,25 € 37,50 Kč
Máslo 250 g 1,25 € 37,50 Kč
Měkký sýr 165 g 1,35 € 40,50 Kč
Sýr Brie 200 g 1,30 € 39 Kč
Parmezán 250 g 3,81 € 114,30 Kč
Jogurt 1 bal. 8 ks 2,20 € 66 Kč
Pečivo 800 g 2,30 € 69 Kč
Sušenky 1 balení 2,70 € 81 Kč
Salát 1 ks 0,86 € 25,80 Kč
Ryba - mořský okoun 600 g 7,50 € 225 Kč
Celkem: 50,25 € = 1 507,50 Kč

Zapečené makaróny a mořská ryba v soli

Pro italskou kuchyni jsou typické „primi“ a „secondi piati“, tedy dva chody, kdy prvním jsou různě upravené těstoviny a druhým maso. Antonella nám připravila typické jídlo z rodného italského jihu – makaróny zapečené s rajčaty a sýrem jako první a pečeného mořského okouna jako druhý chod. Obě jídla jsou velmi jednoduchá a určitě Vás překvapí zejména netradiční příprava okouna, která ale dá vyniknout výrazné chuti mořské ryby.

Zapečené makaróny:
500 g makarónů nebo jiných těstovin
2 plechovky loupaných rajčat
1 plechovku tuňáka v oleji
200 g mozzarelly
olivový olej
česnek
oregáno
kapary
sůl

Do velkého hrnce dáme vařit vodu na těstoviny – ideální je 1 l vody na 100 g těstovin. Než voda začne vřít, připravíme si omáčku. Na oleji zpěníme nasekané 3-4 stroužky česneku, přidáme polovinu tuňáka a necháme krátce osmahnout. Antonella vždy vylévá olej z tuňákové konzervy, aby nekazil chuť olivového oleje. Jako správná Italka si potrpí na kvalitní, drahý panenský olivový olej, který dodá jídlu typickou chuť. K tuňáku přidáme loupaná rajčata, osolíme a necháme na mírném ohni povařit 20 minut. Na konec ještě dáme do omáčky zbytek tuňáka, 2 lžičky kapar, oregáno a krátce povaříme.

Když je voda na těstoviny vroucí, osolíme ji a dáme vařit makaróny na dobu asi 6 minut, tedy o 2 minuty méně, než bývá doporučená doba. To proto, že těstoviny budeme ještě zapékat, uvaříme je tedy jen do poloměkka. Pak makaróny slijeme, dáme do zapékací mísy, zalijeme omáčkou, nakrájíme na ně mozzarellu a dáme na deset minut zapéct.

Mořská ryba v soli:
mořská ryba – např. mořský okoun
1 kg hrubé kuchyňské soli
olej
citrón

Rybu omyjeme a odstraníme z ní vnitřnosti, ale ponecháme šupiny. Na pekáč vysypeme asi polovinu soli, rybu na ni položíme, pokapeme citrónem, polijeme trochou oleje a přikryjeme zbylou solí. Solný obal ještě mírně navlhčíme – vytvoří při pečení tuhou krustu. Rybu vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů na zhruba půl hodiny. Poté stačí z ryby solnou krustu sloupnout a je hotová. Podáváme s pečivem a salátem. A protože ryba musí plavat, nezapomeneme na sklenku dobrého vína.