TV program Osobní program  
U nás v Evropě
Předchozí díl další díly Následující díl
PST4:3 17:32
reklama
Hledat všechna vysílání:
pořadu / tohoto dílu
/ivysilani/1167776154
E-mailová adresa:
unasvevrope @ceskatelevize.cz
Stopáž: 28 minut
Rok výroby: 2006
Další zdroje:

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 4443

ČT24 U nás v Evropě pátek 3. 3. 2006 17:32
 Přidat do Osobního programu Nastavit připomenutí

Jak se vaří v Evropě Malta

Lizanne a Michel Le Brunovi bydlí v hlavním městě Vallettě, největším přístavu na Maltě. V rodině zdědili starobylý dům, který pamatuje Maltézské rytíře i Angličany. Jinak ale žijí skromně - Michel pracuje jako inženýr ve firmě na zabezpečovací systémy a Lizanne učí na základní škole. Chodí tam i jejich dva synové – devítiletý Benjamin a šestiletý Matthew. Oba kluci docházejí na katechismus, kromě toho Benjamin hraje na housle a Matthew pěkně zpívá. Le Brunovi volného času moc nemají. Neděle a církevní svátky, které katolická Malta slaví, tráví u prarodičů nebo na procházkách u moře. Z ostrova vyrazí jenom v létě na dovolenou – buď na sousední Gozo nebo do Spojeného království, kde má Michel příbuzné.
(natáčení prosinec 2005)

Chcete porovnat ceny potravin v ČR s cenami na Maltě?

Nákup s Lizanne a Michelem:
(kurs: 1 ML = 66 Kč / cena v Kč je zaokrouhlená na desítky haléřů)

cereálie   1,66 MLT 109,40 Kč
sušenky 70 g 0,11 MLT 7,20 Kč
máslo 500 g 0,76 MLT 50,10 Kč
chléb 500 g 0,36 MLT 23,70 Kč
šunka 145 g 0,42 MLT 27,70 Kč
sýr čedar 235 g 0,57 MLT 37,50 Kč
mléko 1 l 0,16 MLT 10,50 Kč
čaj   0,82 MLT 54 Kč
káva Lavazza 1 kg 1,87 MLT 123,20 Kč
těstoviny   0,26 MLT 17,10 Kč
cukr 1 kg 0,24 MLT 15,80 Kč
rajčatová šťáva   0,17 MLT 11,20 Kč
mouka   0,24 MLT 15,80 Kč
paprika - koření   0,23 MLT 15,10 Kč
víno červené Merlot 0,7 l 2,48 MLT 163,40 Kč
olej rostlinný 1 l 0,43 MLT 28,30 Kč
pomerančový džus 1 l 0,50 MLT 32,90 Kč
hovězí 485 g 1,07 MLT 70,50 Kč
vepřové 495 g 1,44 MLT 94,90 Kč
vejce 6 ks 0,38 MLT 25 Kč
cukety 1050 g 0,74 MLT 48,70 Kč
brambory   0,76 MLT 50,10 Kč
brokolice   0,42 MLT 27,70 Kč
žampiony 165 g 0,38 MLT 25 Kč
jablka 655 g 0,36 MLT 23,70 Kč
mražená kuřecí prsa   1,44 MLT 94,90 Kč
stolní voda 6×2 l 1 MLT 65,90 Kč
Celkem 19,89 MLT = 1310,30 Kč = 47 €
Nákup za 20 MLT = cca 50 € (na 2–3 dny)

Dýňová polévka Qarabaghli

Na Maltu se většina potravin dováží, protože tu nejsou žádné řeky a sladké vody je málo. Lizanne dodává, že výjimkou jsou drobné zelené dýně Qarabaghli, které patří k nejchutnějším druhům maltské zeleniny. Má tuhle polévku ráda, protože je zdravá a rychlá.

Ingredience:
kilo drobných dýní nebo cuket
dvě velké brambory
dvě větší cibule
lžička másla
dvě kostky slepičího vývaru
sůl
čerstvě mletý pepř

Dýně, brambory a cibuli nahrubo nakrájíte. V hrnci rozpustíte kousek másla, přidáte nakrájenou zeleninu a osmahnete. Na to nasypete rozdrcenou kostku bujónu a zalijete vodou. Osolit a opepřit můžete podle chuti. Přivedete k varu a povaříte, dokud zelenina není velmi měkká – asi třicet minut. Pak polévku už jenom rozmixujete v mixéru a pro jemnější chuť můžete přidat trošku másla a znovu dochutit solí a pepřem. Polévka se servíruje horká, s hoblinkou parmazánu.

Plněná vepřová roláda

Maltská kuchyně je hodně ovlivněná blízkostí Sicílie. Hodně se jí těstoviny a do jídla se často přidává víno. Lizanne nám doporučila místní vepřové maso – je křehké a roláda z něj se tu připravuje na mnoho způsobů. Oblíbená je třeba s čalamádou z jablek, politá medem. Lizanne ji ale nejraději upravuje jednoduše, s žampionovou omáčkou.

Ingredience:
1 vepřová panenka (pro tři osoby)
2 vejce vařená natvrdo
4 plátky slaniny
čerstvá bazalka
máslo
sůl a pepř
kostka slepičího vývaru
jehlice
hliníková fólie
pekáč s trochou vody

Vepřovou panenku rozřízneme na obou stranách, aby se dala roztáhnout prsty a uhladit jako plát. U slaniny odstřihneme okraje a na maso položíme asi tři plátky. Oloupeme vajíčka uvařená natvrdo, rozpůlíme je a položíme na slaninu. Pak přidáme tolik bazalky, kolik chceme, potřeme máslem a kousky másla dáme i navrch. Osolíme a opepříme čerstvým pepřem. Roládu teď zabalíme do pevného balíčku, zajistíme jehlicemi – Lizanne je šikovná, takže jí stačí dvě jehlice, ale použít se dají i párátka. Znovu osolíme a opepříme na povrchu a zabalíme do hliníkové fólie, tím se u masa udrží šťáva. Nakrájíme cibuli na větší kusy a dáme je na dno pekáče spolu s vývarem z jedné kostky. Do pekáče vložíme balíček rolády a pečeme asi čtyřicet minut.

Mezitím si připravíme omáčku, kterou maso pak polijeme. Budeme potřebovat žampiony, které očistíme a nasekáme na kousky. Do hrnce dáme rozpustit kousek másla a přidáme i trochu oleje, aby se to nepřipalovalo. Na to dáme nasekané žampiony a když změknou, přidáme kapku bílého vína a podusíme. Pak přilijeme trochu slepičího vývaru a ještě pomalu povaříme.

Zkontrolujeme maso, jestli je už uvařené, vyjmeme ho z fólie a vrátíme zpátky do trouby na dvě minuty, tím získá roláda barvu. Když je dopečená, vyjmeme ji z pekáče, necháme trochu vychladnout a nakrájíme. Štávu z rolády smícháme s houbovou omáčkou a roládu jí polijeme. Lizanne k roládě podává pečené brambory, posypané mletou červenou paprikou.