TV program Osobní program  
U nás v Evropě
Předchozí díl další díly Následující díl
PST4:3 17:32
reklama
Hledat všechna vysílání:
pořadu / tohoto dílu
/ivysilani/1167776154
E-mailová adresa:
unasvevrope @ceskatelevize.cz
Stopáž: 28 minut
Rok výroby: 2006
Další zdroje:

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 4443

ČT24 U nás v Evropě pátek 10. 2. 2006 17:30
 Přidat do Osobního programu Nastavit připomenutí

Jak se vaří v Evropě Dánsko

Jette Hansen a Steen Jörgensen bydlí v nájemním bytě v činžovním domě v Kodani. Jsou manželé, Jette si ale ponechala své dívčí příjmení. Mají tři dcery, starší Majken chodí na gymnázium a dvě mladší - Marie a Marlene – navštěvují základní školu. Jette i Steen pracují ve stejném podniku, ve skandinávské letecké společnosti SAS. O víkendech odjíždějí z Kodaně na chatu, v létě tráví dovolenou rádi tam, kde je větší teplo. Všichni členové rodiny nadšeně hrají typicky dánský sport - badminton. Dcery i rodiče jsou v různých oddílech a účastní se i závodních turnajů.

(natáčení – srpen 2005)

Chcete porovnat ceny potravin v ČR s cenami v Dánsku?

Nákup s Jette a Steenem:
(kurs 1 DK = asi 4,10 Kč)
(ceny v Kč jsou zaokrouhleny na halíře)

Cukr 2 kg 17,95 DK 73,60 Kč
Mouka 2 kg 14,80 DK 60,70 Kč
Chléb černý 900 g 10,95 DK 44,90 Kč
Chléb bílý 465 g 13,50 DK 55,40 Kč
Brambory 650 g 10 DK 41 Kč
Olej olivový 0,5 l 23,95 DK 98,20 Kč
Hovězí mleté 2 × 400g 49,90 DK 204,60 Kč
Mléko 2 × 1 l 11,70 DK 48 Kč
Máslo 250 g 10,95 DK 44,90 Kč
Vejce 12 ks 18,95 DK 77,70 Kč
Víno bílé 0,75 l 46,95 DK 192,50 Kč
Víno červené 0,75 l 49,95 DK 204,80 Kč
Pivo 6 × 0,33 l 30 DK 123 Kč
Záloha plechovek 6 ks 6 DK 24,60 Kč
Káva 500 g 20,95 DK 85,90 Kč
Džus pomerančový 1,5 l 6,95 DK 28,50 Kč
Ovoce míchané 10 ks 20 DK 82 Kč
Karamely   4,95 DK 20,30 Kč

Celkem: 368,40 DK = 1510,60 Kč = 49,87 € = cca 50 €

Dánský sekaný biftek - Hakkebøf

Hakkebøf neboli sekaný biftek je typicky dánské jídlo. U Jörgensenových ho dělají zhruba 2-3× za měsíc. Když se u nich smaží Hakkebøf, v kuchyni velí Steen, protože muži prý masu lépe rozumějí. Jette se smí postarat o brambory a salát. K sekanému bifteku se nejlépe hodí malé brambory vařené ve slupce a salát z míchané zeleniny. Přidává se osmahnutá cibule a omáčka Bérnaise. Příprava je jednoduchá a milovníkům masa bude jídlo určitě chutnat!

Přísady (zhruba pro 4 osoby):
hovězí maso mleté – cca 800 g
2 velké cibule
máslo (rostlinný tuk)
mléko
vinný ocet
sůl
pepř
omáčka Bérnaise v prášku

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Na pánvi rozehřejeme máslo nebo rostlinný tuk a cibuli na něm osmahneme.
Z mletého hovězího vytvoříme koule a potom z nich uděláme silnější placky, tak aby vznikl tvar podobný českým karbanátkům. Posolíme a popepříme. A tak je maso připravené ke smažení.
Mezitím uvaříme brambory, připravíme zeleninový salát a omáčku Bernaise (viz níže).
Na další pánvi rozehřejeme máslo. Na něj položíme maso a opečeme ho z obou stran – z každé asi 4 minuty. Steen si nařizuje hodinky přesně na 4 minuty, záleží ale na velikosti a tloušťce bifteků.
Opečenou cibuli nakonec navršíme na maso a omáčku servírujeme vedle nebo na brambory. Skvěle se hodí zeleninový salát.

Omáčka Bérnaise

Steen kupuje omáčku v prášku, protože jinak by příprava večeře trvala mnohem déle.
V kastrůlku rozehřejeme máslo a v něm rozmícháme prášek. Když se začne vařit, přidáme 250 ml mléka. Vaříme za občasného míchání. Steen do ní nakonec ještě přidává trochu vinného octa.