TV program Osobní program  
U nás v Evropě
Předchozí díl další díly Následující díl
P4:3 30:63
reklama
Hledat všechna vysílání:
pořadu / tohoto dílu
/ivysilani/1167776154
E-mailová adresa:
unasvevrope @ceskatelevize.cz
Stopáž: 28 minut
Rok výroby: 2006
Další zdroje:

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 4443

ČT24 U nás v Evropě pátek 27. 1. 2006 17:30
 Přidat do Osobního programu Nastavit připomenutí

Jak se vaří v Evropě Polsko

Sebastian a Alexandra Mysliwiec žijí ve velmi klidné části polských Katovic, která připomíná spíš vesnici. V jejich blízkém okolí bydlí také většina příbuzenstva. Alexandra pracuje jako učitelka matematiky na gymnáziu a Sebastian je důlní inženýr. Mají tři děti – Różu, které je 16 let, Bartosze, kterému je 15 a dvanáctiletou Jagodu. Mysliwiecovi mají velký smysl pro humor a snaží se dělat co nejvíce věcí spolu, večery v zimě tráví raději u krbu a jak sami říkají, televizi skoro nezapínají.

Chcete porovnat ceny potravin v ČR s cenami v Polsku?

(kurs 1 PLN = 7,56 Kč)
(ceny v Kč jsou zaokrouhleny na halíře)

Vepřové maso 1 kg 13,80 zł 104,30 Kč
Slezská klobása 0,5 kg 11,80 zł 89,20 Kč
Chléb   2,39 zł 18,10 Kč
Sýr   8,12 zł 61,40 Kč
Vejce 10 ks 3,09 zł 23,40 Kč
Máslo   2,89 zł 21,84 Kč
Mouka 1 kg 1,95 zł 14,70 Kč
Mléko 1 litr 2,55 zł 19,30 Kč
Kýváček (Podravka)   2,19 zł 16,60 Kč
Cukr 1 kg 3,25 zł 24,60 Kč
Droždí 1,30 zł 9,80 Kč
Slunečnicový olej 1 litr 5,99 zł 45,30 Kč
Česnek na gril   4,25 zł 32,10 Kč
Káva 200 g 29,50 zł 223,00 Kč
Láhev vína   8,50 zł 64,26 Kč
Pivo 7,05 zł 53,30 Kč
Žurek (zákvas) 2 zł 15,10 Kč
Smetana   1,35 zł 10,20 Kč
Uzený bůček   7,36 zł 55,60 Kč
Kečup 205 g 2,10 zł 15,90 Kč
Čaj   18,50 zł 139,90 Kč
Čokoláda 9,87 zł 74,60 Kč
Noviny 3,29 zł 24,90 Kč
Zákusky 17,37 zł 131,30 Kč
Perníky   3,69 zł 27,90 Kč
Jogurt 8,95 zł 67,70 Kč
Jogurt 4,45 zł 33,60 Kč
Tyčinky 2,80 zł 21,20 Kč
Celkem 190,35 zł 1.439 Kč

Slezský žurek a masové rolády s noky

V rodině Mysliwiecových nám vařil Sebastian a rozhodl se připravit hned dva chody: rychlou polévku slezský žurek (zákvas) a slavnostnější masové rolády s noky.

Polévka – slezský žurek

Přísady (množství podle počtu osob):
žurek (zákvas, kvásek, obdoba českého kysela)
voda
bůček nebo syrová šunka
česnek
houby
brambory
cibule

Do vody vložíme bůček a šunku (Sebastian nesolí, protože syrová šunka je slaná sama o sobě), uvedeme do varu. Přidáme houby, koření, česnek. Když se maso uvaří, vytáhneme ho a do polévky přilijeme ještě zákvas.
Uvařený bůček nakrájíme na kostičky, osmahneme s cibulí a s rozšťouchanými brambory.
Polévka se servíruje tak, že do talíře dáme několik lžic brambor s cibulí a bůčkem a vše zalijeme připraveným vývarem.
Vakuovaný kvásek je možné koupit i v Česku nebo ho snadno doma vyrobit: je potřeba vlahá voda, kvasnice a žitná mouka, z těchto přísad se udělá hustší hmota, kterou můžeme přidat jako kvásek.

Masové rolády s bramborovými noky

Přísady:
brambory
bramborová mouka
pšeničná mouka
sůl
vejce
červené zelí
bůček
pepř
ocet

Poté, co brambory uvaříme a rozšťoucháme (Sebastian říká, že musí být staré, z nových brambor se prý noky neudělají), je necháme vychladnout a pak do nich přidáme bramborovou mouku, trochu pšeničné mouky, vejce a trošku soli. Z hmoty snadno vymodelujeme noky – malé knedlíčky – s důlkem, kam se později nalije šťáva.
Červené zelí nakrájíme, vaříme, přidáme bůček, pepř, sůl a nakonec, když už se to začne vařit, se přilije ocet. Sebastian hodně pepří, přidává trochu cayennského pepře a Vegetu.
Maso se nakrájí, naklepe paličkou a přidá se náplň. Tu tvoří nakrájená cibule, klobása, bůček a nakládané okurky. Když se náplň zabalí do masa, pomaže se roláda hořčicí, osolí se, opepří a začne se smažit. Po vypečení masa je třeba dobře ho podlévat. Do zbylé šťávy přidáme mouku, Sebastian přidává také trochu bramborové, vodu a smetanu. Šťávu chvíli povaříme a pak jí můžeme zalévat knedlíčky.