TV program Osobní program  
U nás v Evropě
Předchozí díl další díly Následující díl
P4:3 30:63
reklama
Hledat všechna vysílání:
pořadu / tohoto dílu
/ivysilani/1167776154
E-mailová adresa:
unasvevrope @ceskatelevize.cz
Stopáž: 28 minut
Rok výroby: 2006
Další zdroje:

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 4443

ČT24 U nás v Evropě pátek 6. 1. 2006 17:30
 Přidat do Osobního programu Nastavit připomenutí

Jak se vaří v Evropě Švédsko

Gunilla a Mats Aronzon žijí v malém městečku Oxie na jihu Švédska, poblíž Malmö. Gunilla je ředitelka mateřské školky zaměřené na hudební výchovu, Mats pracuje jako nákupčí ve firmě, která se zabývá sestavováním počítačů. Mají dvě děti, Tobiasovi je 15 a Hanně 13 let. Žijí v malém typicky švédském dřevěném domku, který koupili na hypotéku. V jejich rodině se všechno točí kolem fotbalu. Syn a dokonce i dcera hrají fotbal v juniorských oddílech a Mats je trenér chlapeckého družstva.
(natáčení - srpen 2005)

Chcete porovnat ceny potravin v ČR s cenami ve Švédsku?

Nákup s Matsem:
(kurs: 1 SEK = 3,26 Kč)

(cena v Kč je zaokrouhlená na desítky haléřů)
Ledový salát 664 g 11,22 SEK 36,60 Kč
Rajčata 322 g 6,41 SEK 20,90 Kč
Papriky 218 g 6,52 SEK 21,30 Kč
Vejce 12 ks 19,80 SEK 64,50 Kč
Máslo 500 g 23,90 SEK 78 Kč
Sýr Gréve 644 g 34,07 SEK 111,10 Kč
Mouka 2 kg 10,20 SEK 33,30 Kč
Cukr 2 kg 19,90 SEK 64,90 Kč
Chléb 770 g 24,90 SEK 81,20 Kč
Káva 500 g 29,90 SEK 97,50 Kč
Džus jablečný 2 l 19,90 SEK 64,90 Kč
Mléko 1,5 l 10,50 SEK 34,30 Kč
Filé z tresky 400 g 36,90 SEK 120,30 Kč
Kotlety marinované na grilování
  755 g 30,12 SEK 98,20 Kč
Maso mleté (vepřové + hovězí)
  500 g 26,95 SEK 87,90 Kč
Zmrzlina vanilková 2 l 10,90 SEK 35,60 Kč
Těstoviny celozrnné 500 g 16,90 SEK 55,10 Kč
Čokoláda mléčná 200 g 18,20 SEK 59,30 Kč
Olej olivový 0,5 l 42,90 SEK 139,90 Kč
Noviny   8 SEK 26,10 Kč
Pivo 6 × 0,5 l 22,90 SEK 74,70 Kč
Záloha plechovek 6 ks 3 SEK 9,80 Kč
Coca-cola 1,5 l 14,90 SEK 48,60 Kč
Záloha na láhev 1 ks 4 SEK 13 Kč
Igelitová taška 3 ks 4,50 SEK 14,70 Kč
Celkem: 457,39 SEK = 49,67 EUR  
 = 1491,10 Kč
Treska s bylinkovou omáčkou

S Gunillou Aronzon jsme vaření natáčeli v úterý, a to je ve Švédsku den, kdy se zpravidla jí k večeři ryba. Treska je pro švédskou kuchyni typická, tento recept je ale inspirovaný středozemní kuchyní. Gunilla ho dostala od kuchařky v mateřské školce a oblíbila si ho. Treska s bylinkovou omáčkou se podává s vařenou rýží, má jemnou chuť a je v ní cítit kopr.

Ingredience (pro 4 osoby):
filé z tresky – mražené 800 g
4 větší mrkve
2 pórky
2 zakysané smetany
strouhaný sýr
pažitka
petrželka
kopr
provensálské koření
sůl, pepř
rýže

Nejprve připravíme zeleninu – omyjeme a nastrouháme mrkev (Gunilla ji strouhá najemno, ale můžeme použít i hrubší struhadlo). Na kolečka nakrájíme pórek. Obojí osmahneme na pánvi na olivovém oleji.

Mezitím připravíme omáčku. Do misky dáme zakysanou smetanu. A na bylinky můžeme stejně jako Gunilla použít nůžky. Do smetany nastříháme na malé kousky pažitku, kopr i petržel. Zamícháme a přidáme francouzské bylinky (u nás má stejné složení „Provensálské koření“), černý pepř a trochu soli.

Dno pekáče nebo zapékací misky polijeme olivovým olejem a nasypeme na něj osmahnutou mrkev a pórek. Zeleninu rozhrneme tak, aby pokryla celé dno. Na ni rozložíme filé z tresky. Trochu osolíme, opepříme a dáme do vyhřáté trouby zapéct asi na 15 minut. (Gunilla nastavila troubu na teplotu 225 stupňů Celsia).

Mezitím připravíme vařenou rýži.

Po 15 minutách rybu vyndáme z trouby a zalijeme omáčkou tak, aby celá ryba byla zakrytá. Navrch posypeme strouhaným sýrem. Gunilla ho dává hodně, ale záleží na každého chuti. Potom dáme vše na dalších 15 minut ještě zapéct do trouby.

Říká se, že „ryba musí plavat“. U Aronzonových ve Švédsku se zapíjela mlékem, určitě se ale bude hodit i jakýkoli jiný nápoj.