TV program Osobní program  
U nás v Evropě
Předchozí díl další díly Následující díl
4:3 14:30
reklama
Hledat všechna vysílání:
pořadu / tohoto dílu
/ivysilani/1167776154
E-mailová adresa:
unasvevrope @ceskatelevize.cz
Stopáž: 23 minut
Rok výroby: 2005
Další zdroje:

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 4443

ČT24 U nás v Evropě pátek 8. 7. 2005 14:30
 Přidat do Osobního programu Nastavit připomenutí

Jak se vaří v Evropě Belgie

Klikněte pro větší obrázek

Yves Le Lièvre a Erica Meijborg žijí v belgickém Hobokenu, který leží na jižním okraji Antwerp. Erica je v domácnosti, má ale mnoho aktivit a koníčků. Yves je manažerem ve firmě s osvětelním. Mají tři děti. Didierovi je 18, Mireille 16 a Raoulovi 14 let. Před patnácti lety si Yves a Erica koupili dům, který přestavěli podle svých představ a možností. Jsou muzikální rodina, hrají na hudební nástroje, ale také hodně sportují. (natočeno v září 2004)

Klikněte pro větší obrázek

Porovnejte ceny Belgii s cenami u nás:

Nákup s Ericou:

(přibližný přepočet: 1 euro = 30 Kč)

Hranolky 3,28 € 98,40 Kč
Sýr ementál (365 g) 2,20 € 66,00 Kč
Želatinové bonbóny 1,15 € 34,50 Kč
Chléb 1,54 € 46,20 Kč
Vejce (12 kusů) 1,25 € 37,50 Kč
Jogurt (1 litr) 1,09 € 32,70 Kč
Čokoláda 1,93 € 57,90 Kč
Cukr 0,84 € 25,20 Kč
Mouka na pečení chleba 1,99 € 59,70 Kč
Vafle 1,13 € 33,90 Kč
Čaj - Pickwick 3,45 € 103,50 Kč
Cibule (2 kg) 0,69 € 20,70 Kč
Jablka (cca 1 kg) 2,21 € 66,30 Kč
Mléko (2 litry) 1,30 € 39,00 Kč
Máslo 1,64 € 49,20 Kč
Pivo (4 lahve) 4,05 € 121,50 Kč
Coca-cola light (1,5 litru) 1,47 € 44,10 Kč
Olej 1,80 € 54,00 Kč
Čokoládový pudink 3× 0,57 € 17,10 Kč
Jablečný džus (1 litr) 0,52 € 15,60 Kč
Pomerančový džus 1,79 € 53,70 Kč
Hovězí zadní 10,81 € 324,30 Kč
Cherry 2,95 € 88,50 Kč
Celkem 49,65 € cca 1489,50 Kč

Vlámské karbonaden (4-6 osob)

1 kg hovězího masa zadního
1 l černého piva
6 cibulí
2 kousky starého chleba (v Belgii se používá toastový chléb)
větvička tymiánu
bobkový list
½ svazku petržele
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce hnědého cukru
1 lžíce octa
2 lžíce plnotučné hořčice
50 g másla
pepř, sůl

Klikněte pro větší obrázek Klikněte pro větší obrázek Klikněte pro větší obrázek Klikněte pro větší obrázek

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Rozehřejeme máslo, položíme na něj plátky masa a z obou stran osmahneme. Maso vyjmeme z pánve a do tuku dáme osmahnout cibuli, až je dozlatova. Potom cibuli zasypeme moukou a zhruba 1 minutu ji smažíme a obracíme.
Přidáme černé pivo, mícháme, až se pivo začne vařit. Potom do piva s cibulí vrátíme zpátky maso. Přidáme koření - tymián, bobkový list a petržel a také cukr, ocet, pepř a sůl. Přiklopíme pokličkou a necháme dusit. Zhruba po dvou hodinách petržel vyjmeme. Kousky staršího chleba namažeme hořčicí a vložíme je do omáčky.
Dusíme zhruba další hodinu. Před servírováním vyjmeme bobkový list. V Belgii jsou oblíbenou přílohou hranolky, hodí se ale i vařený brambor.