TV program Osobní program  
U nás v Evropě
Předchozí díl další díly Následující díl
PST  
reklama
Hledat všechna vysílání:
pořadu / tohoto dílu
/ivysilani/1167776154
E-mailová adresa:
unasvevrope @ceskatelevize.cz
Stopáž: 26 minut
Rok výroby: 2005
Další zdroje:

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 4443

ČT1 U nás v Evropě čtvrtek 28. 4. 2005 22:00
 Přidat do Osobního programu Nastavit připomenutí

Jak se vaří v Evropě Maďarsko

Klikněte pro větší obrázek

Sándor Öze a Katalin Özené žijí v maďarském městečku Piliscaba poblíž Budapešti. Katalin učí maďarštinu na evangelickém gymnáziu, Sándor přednáší historii na Katolické univerzitě. Mají tři děti - šestnáctiletou Ági, patnáctiletou Eszter a šestiletého Sándorka. Nový dům si mohou dovolit díky univerzitě, která jim nabídla pomoc při získání hypotéky. Rodina je věřící a ráda žije na malém městě, kde dobře funguje místní komunita včetně fary a církevního sboru.

A co si mohou koupit za 50 eur? Porovnejte si ceny potravin v místním obchodě s cenami u nás:

Klikněte pro větší obrázek
olej Vénusz 1 l 29,70 Kč
cukr 1 kg 24,90 Kč
mouka hladká 9 Kč
káva Tchibo Family 46,90 Kč
mýdlo dětské 13,10 Kč
3 tyčinky Twix 12 Kč/kus
2 l mléka 15,20 Kč/l
zakysaná smetana 9,90 Kč
bílý jogurt Danone 4×9 Kč
máslo 38,10 Kč
tvarůžky olomoucké 31,90 Kč
10 vajec 28,80 Kč
chléb 23,10 Kč
krůtí šunka 15 dkg 41 Kč
salám 20 dkg 58,80 Kč
18 dkg uzeného sýra 40,40 Kč
sýr Eidam 23 dkg 29,40 Kč
višňový kompot 25,60 Kč
4 kuřecí prsa 242,30 Kč
hovězí zadní 1 kg 196,70 Kč
šunka 2,325 kg 319,80 Kč
4 vepřové kotlety 1090 g 119 Kč
bílé víno Chardonnay ze sklípku 43,80 Kč/l
Celkem: 1474,60 Kč
= 49,20 EUR

Višňová polévka

1 višňový kompot nebo oprané čerstvé višně
trochu vody
tři lžíce cukru
lžička skořice, hřebíček podle chuti
1 zakysaná nebo sladká smetana
lžíce hladké mouky

Višňový kompot bez pecek vlijeme do hrnce, zředíme trochou vody a přidáme několik lžic cukru, lžičku skořice a trochu hřebíčku. Dáme vařit, dokud tekutina nezačne vřít. Zakysanou nebo sladkou smetanu zahustíme lžící hladké mouky a opatrně rozmícháme s polévkou, aby smetana nevytvořila hrudky. Dáme povařit, pak necháme schladit a podáváme.

Kuře na majoránce

Klikněte pro větší obrázek

4 kuřecí prsa
sůl, olej na smažení
majoránka
1-2 dl bílého vína nebo masového vývaru
strouhaný eidam na posypání

Kuřecí prsa zbavíme kůže a kostí. Z každého filetu nakrájíme 4 až 6 plátků. Osolíme je a na pánvi opečeme z obou stran na prudkém ohni. Pak vložíme do vymaštěného pekáče, posypeme majoránkou a vložíme do předehřáté trouby. Během pečení podléváme vodou, suchým bílým vínem nebo masovým vývarem. Když maso zčervená, posypeme nastrouhaným sýrem eidamského typu a znovu zapečeme. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.